Viselet

2023.11.29. 16:38

Hobbijával is a palóc értékeket őrzi a gyarmati Szent Anna-napi búcsú szépe

Racsné Barna Krisztina, Szent Anna szépe, kiemelt feladatának tekinti a palóc kultúra ápolását. A legitim Vitézi Rend tagjaként kimagasló magyarság-tudattal erősíti a nemzeti érzéseket, ápolja a hagyományokat, mindemellett a kormányhivatal népegészségügyi ellenőre. Hobbijával a rimóci népviseletet és a palóc motívumokat népszerűsíti.

Lukács Zsófia

Racsné Barna Krisztina. Pályafutása során már több díjat is elnyert a rimóci hagyományőrző

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A 31 éves rimóci hölgy a Debreceni Egyetem elvégzése után Balassagyarmaton helyezkedett el a kormányhivatalnál, ahol a kémiai előírások betartását felügyeli. – Ellenőrzöm a veszélyes anyagok bejelentését, gyárakat, emellett a gyermekek oltását is felügyelem, ebből kifolyólag tartom a kapcsolatot a védőnőkkel, és a járványügyi szakterületet is helyettesítem, ha szükséges – mondta el portálunknak Racsné Barna Krisztina.

Férjével jelenleg is Rimócon él, 2017-ben kezdett el komolyabban érdeklődni a népviselet iránt. – Kiskorom óta csodálom ezeket a ruhákat. Az egész hagyományőrzés a menyasszonyi koszorúval indult, amelyet saját részre csináltattam Holeczné Terka nénivel. Ő akkor Húsvét közeledtével felajánlotta, hogy szívesen felöltöztet viseletbe az ünnepre. Nem sokra rá meghívást kaptam a Rimóci Mária Könnyek Anyja csoportba, ami óta rendszeres és már természetes lett számomra, hogy viseletet öltök az ünnepeken. – fogalmazott Krisztina.

A rimóciakban erősen él a hagyományőrzés, a népviselet iránti igény, ezt a helyi Máriás csoport is hűen őrzi, melynek tagja lett Krisztina is.  A VI. Palóc Világtalálkozón népviseletbe öltözve vett részt, akkor még csak vőlegényével. Itt ismerkedtek meg a Vitézi Rend néhány tagjával, akiknek nagyon megtetszett a rimóci népviseletbe öltözött fiatal pár. Egy évvel később Habsburg-Lotharingiai József Károly főherceg, magyar királyi herceg, mint a vitézek főkapitánya a magyarság-tudat és a nemzeti érzés erősítése, a vitézi eszmék és hagyományok ápolása terén végzett kimagasló tevékenységéért a Vitézi Rend tiszteletbeli tagjává fogadta a rimóci nőt, és férjét, Racs Gábort is.

Viseletével, gyönyörű megjelenésével több elismerést, díjat is kiérdemelt. Többek között 2019-ben a Pécsváradi Leányvásáron első helyezést ért el, idén pedig a balassagyarmati Palóc búcsún Szent Anna szépének választották. Ekkor nagyünnepi új asszony viseletével lopta be magát a zsűri és a jelenlévők szívébe. Az elismerés feladatokkal is jár, egy éven keresztül képviseli Palócországot és annak fővárosát, ami egy folyamatos megbízatást jelent számára a következő palóc búcsúig.

A fiatal hölgy hobbijával is a rimóci értékeket őrzi. Több képzőművészeti ágban kipróbálta magát korábban. Foglalkozott gyöngyfűzéssel, grafitrajzokat készített, sőt, az írás területén is kirándult kicsit, de végül is az üvegfestésben találta meg igazi önmagát. A legtöbb esetben üvegből készült különböző használati és dísztárgyakra festi a népviseletet és annak palóc motívumait. – Így szerte a világban könnyen népszerűsíteni tudjuk a népviseletünket, sokan visznek haza emlékbe, vagy ajándékba is a festett üvegekből, de külföldre is kerültek már belőlük– tért ki rá Krisztina.

Alkotásainál nemcsak a forma, hanem a színvilág is fontos. Ahogy mondta, a megfesteni kívánt képről vázlatot készít, és annak alapján viszi azt fel az üveg dísztárgyra, így készül el a végleges munkája. Alkotásai a helyi Palóc Sarok üzletben is kaphatók, és nemcsak a turisták körében keresettek, de a helyiek is szívesen vásárolják a különleges darabokat. Tervei között szerepel, hogy Balassagyarmaton egy kiállítás nyíljon az alkotásaiból, hiszen mint fogalmazott: egy álmom válna valóra ezzel. Továbbá azt is szeretné elősegíteni a helyiekkel összefogva, hogy a rimóci népviselet hungarikummá váljon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában