Ügyes asztalosok

2023.11.23. 20:01

Gyarmati és bátonyi diák is dobogós eredményt ért el a füleki asztalos szakmai versenyen

Országhatáron inneni és túli szakképző iskolák részvételével, első alkalommal tartottak az asztalos szakmához kapcsolódó versenyt Füleken. A budapesti „Szakmasztár” találkozók mintájára szervezett megmérettetés első helyezését egy bátonyterenyei tanuló érdemelte ki teljesítményével, míg a képzeletbeli dobogó második fokát egy balassagyarmati diák hódította meg.

Veres Edina

Első alkalommal tartottak az asztalos szakmához kapcsolódó versenyt Füleken

Forrás: Beküldött fotó

Első alkalommal mérhették össze rátermettségüket és ügyességüket az asztalos szakma fortélyait tanuló diákok Füleken. A szakmai verseny életre hívásáról még májusban folyt egyeztetés Salgótarjánba, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) székhelyén. Akkor Baranyi Zoltán, a NVSzC főigazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy a próbatétel szervezésével az elhanyagolt faipari területet kívánják felkarolni. Mint mondta: mindezt már csak az is indokolja, hogy az északi régióban, a földrajzi adottságok révén is szükség van erre az ágazatra, annak népszerűsítéséhez pedig egy ilyen program sikeres megvalósítása is hozzájárulhat. Az ötlet néhány hónap leforgása alatt, a szervezési munkák nyomán „testet öltött”, így a napokban a Füleki Szakközépiskolában rendezték meg az első regionális nemzetközi „Ügyes Asztalos“ versenyt.

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a szerdai megmérettetésen Varga Attila, a házigazda oktatási intézmény igazgatója úgy fogalmazott: „Nem titkolt céljuk volt a – szerinte pályaorientációs célt is szolgáló – versennyel, hogy a népszerű CNC-fémmegmunkáló, az elektronikus-, illetve a mechatronikai és az autószerelő szakma mellett a méltatlanul háttérbe szorult asztalos szakmára is ráirányítsák a figyelmet.” A megmérettetésen a házigazdák mellé állt több helyi faipari- és bútoripari vállalkozó, illetve cég, hiszen ők is számítanak a leendő szakemberekre.

A legutóbb végzett asztalosok között gyakorlatilag nem létezik álláskereső

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) több intézménnyel, többféle módon is képviselte magát a próbatételen. Amíg a balassagyarmati Szondi György Technikum és Szakképző Iskola tanulói neveztek az ügyes asztalosok közé, addig a salgótarjáni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola elegánsan tálalt díszebéddel vendégelte meg a próbatételre érkezőket. A közlemény szerint a versennyel kapcsolatban Baranyi Zoltán, az NVSzC főigazgatója kiemelte annak a jelentőségét, hogy a magyarországi és a felvidéki szakképző intézmények együttműködésének határon átnyúló, térségfejlesztő ereje legyen.

A tájékoztatásból kiderült továbbá az is, hogy miközben a főszervező, Dancsó János asztalosmester irányításával zajlott a verseny, addig a kísérők, szponzorok és a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetői megoszthatták egymással a magyarországi és a szlovákiai szakképző iskolák oktatási tapasztalatait, illetve a jó gyakorlatokat is.

Az NVSzC írása alapján Ardamica Zorán, a Füleki Oktatási Hivatal vezetője azt hangsúlyozta: elemi érdekük, hogy a náluk általános iskolában végzettek Füleken folytassák tanulmányaikat, illetve a végzettséggel ott, a felvidéki városban éljenek majd. Nagy Zoltán, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal – felvidéki származású – elnökhelyettese magyarul és szlovákul is szólt a tanulókhoz. A közlemény szerint úgy fogalmazott: „Jól választottak a fiatalok, akik emellett a szakma mellett kötelezték el magukat, hiszen az utánkövetési rendszerük adatai alapján a legutóbb végzett 707 asztalosból 706 el is tudott helyezkedni, illetve továbbtanult. Gyakorlatilag nem létezik köztük álláskereső, s aki munkába állt, az a szakmájában 430 ezer forintos átlagfizetéssel tudott elhelyezkedni.”

Tisztesen helytálltak „ügyes asztalosként” a fiatalok

Az NVSzC közleményében Agócs Attila, Fülek polgármesterének a díjátadón elhangzó szavai is olvashatók. A városvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az egykori tűzhelygyáruk, zománcgyáruk okán elsősorban úgy él a köztudatban Fülek, mint fémmegmunkáló központ. Ugyanakkor az elmúlt ötven esztendőben sokkal inkább a bútoripar, a faipar és az ehhez kapcsolódó csomagolóipar adta az ott élők kenyerét.

Az első „Ügyes Asztalos“ versenyben tisztesen helytálltak a nevezett füleki, zólyomi, kékkői, balassagyarmati és a bátonyterenyei tanulók, a díjazottakat pedig értékes jutalommal ismerték el a szervezők. Egy Bátonyterenyéből érkezett fiatal, Szabó László érdemelte ki munkájával a zsűritől a megmérettetés első helyezését, míg a balassagyarmati Tor Bence a második helyen zárta a próbatételt. A nógrádi fiatalok mellé a képzeletbeli dobogó harmadik fokára egy zólyomi diák, Samuel Hraško „állhatott fel”, míg a negyedik helyet a szintén balassagyarmati Izsóf Bendegúz szerezte meg. Az NVSzC tájékoztatásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a házigazdák a folytatásban egyeztek meg, így várhatóan egy év múlva újra kerestetnek majd az ügyes asztalosok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában