Megbeszélés

2023.05.20. 15:44

Népszerűsítené a faipart a nógrádi tanulók körében a szakképzési centrum

Egy szászországi együttműködés lehetőségeiről és egy, a határon is átívelő szakmai verseny megszervezéséről folytattak egyeztetést a Nógrád Megyei Szakképzési Centrumban minap. Az ülésen Dancsó János asztalosmester is vett részt, akinek nyugdíjba vonulása alkalmából mondtak köszönetet oktatói munkásságáért.

Veres Edina

Dancsó Jánosnak megköszönték a szakképzés területén több évtizeden át végzett áldozatos munkáját

Forrás: Nool

Fotó: V. L.

Több témát is érintettek azon a Nógrád Megyei Szakképzési Centrumban (NMSzC) tartott tanácskozáson, amelyen Gembiczki Ferenc, az intézmény kancellárja, illetve Baranyi Zoltán főigazgató mellett Trikova Beatrix és Póczos Tamás, a Füleki Szakközépiskola oktatói, valamint Dancsó János asztalosmester vett részt.

Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója portálunk érdeklődésére elárulta, hogy a találkozónak három célja volt. – Egyfelől Dancsó János a korábbi tapasztalatait és kapcsolatait felajánlva próbál segíteni nekünk abban, hogy a szászországi iparkamarával alakítsunk ki egy új kapcsolata. Amennyiben ez az együttműködés megvalósul, reményeink szerint annak segítségével a későbbiekben a szakképzésünk eredményességét is továbbfejleszthetjük. Természetesen az első lépést a kapcsolatfelvétel jelenti majd. Azután pedig – siker esetén – szeretnénk diákokat, és oktatókat is Németország tartományába, Szászországba küldeni azért, hogy ott élő környezetben bővíthessék tapasztalataikat, tudásukat – fejtette ki Baranyi Zoltán, aki arra is rámutatott: ismeretei szerint a szászországi iparkamara több ágazatban is érintett, így az együttműködés létrejötte esetén arra törekszenek majd, hogy a faiparon túl egyéb szakmákat is bekapcsoljanak ebbe a lehetőségbe.

Hozzátette: más ágazatokban már rendelkeznek szászországi kapcsolatokkal, így például a vendéglátásban tanuló diákok már évek óta teljesíthetnek a német tartományban szakmai gyakorlatot. Ezúttal azonban az ipari szakmák felé szeretnének nyitni.

Határon átnyúló tudáspróbát szerveznek

Az egyeztetés második témáját egy nemzetközi verseny megrendezésével kapcsolatos egyeztetés jelentette. A megmérettetésen a faipari ágazatban tanuló fiatalok tehetik majd próbára tudásukat, ügyességüket és rátermettségüket, a tervek szerint idén ősszel.

– Az NMSzC Stromfeld Aurél Technikumban már évek óta szervezünk hasonló, rangos versenyt a gépészeti ágazatban. Ennek a mintájára szeretnénk most a faipari ágazatban is egy határon átnyúló tudáspróbát lebonyolítani a Füleki Szakközépiskola koordinálásával és Dancsó János asztalosmester támogatásával. A verseny célja, hogy gyakorlatilag a két országban tanuló magyarság és a diákok kapcsolatát erősítse, illetve emellett egy olyan szakmai program legyen, amely országosan is kiemelkedő – húzta alá az NMSzC főigazgatója, akinek véleménye szerint a faipari terület jelenleg elhanyagolt, éppen ezért szeretnék azt felkarolni. Mint mondta, mindezt már csak az is indokolja, hogy az északi régióban, a földrajzi adottságok révén is szükség van erre az ágazatra, annak népszerűsítéséhez pedig egy ilyen program sikeres megvalósítása is hozzájárulhat.

– Úgy gondoljuk, hogy az idei tanév lezárásáig megpróbáljuk előkészíteni az őszi megmérettetést – hangsúlyozta Baranyi Zoltán, aki a próbatétel helyszínének kiválasztásával kapcsolatban azt is elárulta: véleményük szerint a Füleki Szakközépiskola lenne a legalkalmasabb. Ennek oka, hogy ott mind a tanműhely nagysága, mind annak felszereltsége lehetővé teszi egy ekkora volumenű megmérettetés lebonyolítását. Baranyi Zoltán azt is elmondta, hogy ezzel kapcsolatban már egyeztetett a füleki iskola igazgatójával, Varga Attilával, aki támogatta a felvetésüket. A főigazgató reményei szerint mind a verseny, mind a helyszínválasztás a már kialakult jó kapcsolatot csak még tovább erősíti, mélyíti majd.

Generációk tudását adta át tanítványainak

A találkozó harmadik pillérét egy jóval személyesebb téma jelentette. – Dancsó János idén nyugdíjba vonult, és ilyen formán szerettük volna megköszönni a szakképzés területén több évtizeden át végzett áldozatos munkáját. Több mint háromszáz diákunkat oktatta, igazi pedagógusként, aki sok gyerek számára példakép, akire sokan felnéznek. Emellett hátrányos helyzetű, illetve sérült fiatalokat is felkarolt, és nem csupán a szakma ismeretével és szeretetével vértezte fel őket, hanem olyan emberi tartással is, ami egész életük során végigkísérheti a gyerekeket – méltatta a szakképzési centrum főigazgatója a nyugdíjba vonuló oktatót, akiről azt is elárulta, hogy munkáját országszerte elismerik. Ezt a példát követte a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum is, hiszen az oktató a katedrán töltött évtizedek alatt sokat tett a diákokért, saját szakmájában pedig a Nógrád megyei szakképzésért.

Az asztalosmester számára Gembiczki Ferenc és Baranyi Zoltán adták át az emléktárgyat és az elismerő oklevelet, amelynek soraiból kiderül, hogy Dancsó János az asztalosság nógrádi nagyköveteként generációk tudását adta át a világversenyeken is helyt álló tanítványainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában