Filmhíradó

2023.11.04. 15:46

Gőzerővel készült a télre a salgótarjáni kályhagyár az 1950-es években (videó)

A Salgótarjáni Kályhagyárban 1954. novemberében forgattak egy rövid videót, amelyen jól látszik, hogy hatalmas erővel készültek a közelgő télre.

Angyal Eszter

Az egykori Salgótarjáni Kályhagyárban készült termékekkel országszerte találkozhattunk

Forrás: Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet archívumát böngészve egy 1954. novemberében készült videót találtunk, amely az akkori Salgótarjáni Kályhagyárban folyó munkát mutatta be. A felvételeken jól látszik, hogy gőzerővel folyt a munka akkoriban, hiszen sokaknak volt szükségük kályhákra, tűzhelyekre ahhoz, hogy a közelgő – akkoriban még igencsak fagyos – télen mindenki meleg otthonba térhessen haza. 

„Hogyan segít a családok gondjain a tűzhelyek nagyüzeme, a Salgótarjáni Kályhagyár? Az öntöde kúpoló kemencéje szünet nélkül ontja az olvadó vasat. A kályharészek formaszekrényeit futószalag hordja körbe, a futószalag végén készek az öntöttvas tűzhelyalkatrészek. Kolareczky Juliska naponta kétszáz tűzhely zománcozását végzi. A kettős kemence nyolcszáz fokra hevítve égeti a zománcot a tűzhelylapokra. Futószalagon történik a kályhaszerelés is” – hangzik el a Magyar Filmhíradó 1954-es videójában. 

Mint az a felvételekből kiderült, akkoriban naponta háromszáz kályhát és megannyi tűzhelyt állítottak össze az üzemben egy-egy műszak során az ott dolgozó nők és férfiak:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában