Egészségi helyzetkép

2023.11.18. 19:58

Egyre fogy a lakosság, nem túl szívderítő Nógrád egészségi helyzete

Nógrád vármegye egészségi helyzetéről készült beszámolóból kiderül, hogy a térség lakosságára a természetes fogyás jellemző, a vezető halálokok sorrendje pedig az országos adatokhoz hasonlóan alakul. E tekintetben mindkét nemnél a keringési rendszer betegségei vezetnek, melyet a daganatok, majd a COVID-19 okozta betegségek követnek.

Gulyás Edina

Szűkebb hazánk egészségi helyzetéről Feketéné dr. Zeke Ildikó, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője, vármegyei tisztifőorvos a Nógrád vármegyei önkormányzat legutóbbi közgyűlésén számolt be. Mint mondta, a népesség elöregedése a vármegyében az egyik legsúlyosabb probléma. Az öregedési index tavaly 158,2 százalék volt, azaz 100 fő 14 év alatti lakosra 158,2 fő 65 év feletti lakos jut, ami messze meghaladja mind az országos, mind pedig az Észak-magyarországi régió indexét és folyamatosan emelkedik. 

Nógrád lakosságára a természetes fogyás jellemző, az emelkedő halálozást, a stagnáló élveszületést 2021-ben az elvándorlás is súlyosbította. A népesség számának kedvezőtlen irányú változása – az utolsó 20 év adatai alapján – meghaladta a hazai átlagot. A halálozás a korábbi évekhez képest ismét növekedést mutat vármegyénkben, és az 1000 főre számolt halálozási arányszám értéke kedvezőtlenebb a régiós és a hazai átlagnál is.

Vezető halálokok a daganatos megbetegedések

– Nógrád vármegyében a vezető halálokok sorrendje az országos adatokhoz hasonlóan alakult. A keringési, illetve a daganatos megbetegedések állnak a halálozási okok tekintetében az első helyeken, ezekhez tavaly a COVID-19 csatlakozott – fogalmazott a közgyűlésen Feketéné dr. Zeke Ildikó, aki kitért arra is: a keringési rendszer betegségei inkább a nőknél, míg a daganatos és emésztőszervi betegségek, beleértve az alkoholos eredetű májbetegséget, illetve a külső ártalom okozta halálokok a férfiaknál gyakoribbak.

A beszámoló kitért arra is, hogy a vezető halálokok korcsoportok szerinti megoszlását tekintve a fiataloknál a halálesetek jó része külső okok miatt következik be. Ugyanakkor jól látható a daganatos és keringési betegségek növekvő aránya a 15-39 évesek esetében, majd a 40-59 éves korcsoportban e két főcsoport teszi ki a halálozások 60 százalékát. Végül az idősebb, a 60 év feletti korosztályban kerül első helyre a keringési rendszer betegsége miatti halálozás. A halálozás okoktól független vizsgálatakor a teljes lakosság körében látható, hogy Nógrád vármegyében mind a férfiak mind a nők esetében kiemelkedően magas a halálozás.

A szűrés életet menthet, ajánlott az oltás

Feketéné dr. Zeke Ildikó azt is ismertette, hogy elindult a vastagbéldaganat országos szűrése, ami nagy előrelépés a megelőzésben. Szólt arról is, hogy egyre többen vesznek részt vármegyénkben mammográfiai szűrésen, illetve a számok azt mutatják, hogy sok hetedik osztályos lány és egyre több fiú is él a HPV elleni ingyenes védőoltás lehetőségével. Mindezeken túl hangsúlyozta a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban a közelmúltban megnyílt onkológiai központ jelentőségét is.

– A fertőző betegségekkel kapcsolatban elmondható, hogy ezekben a hetekben sokféle vírus jelen van közöttünk, amelyek hasonló tüneteket produkálnak. Ajánljuk az influenza elleni védőoltás felvételét, ami térítésmentesen igényelhető.  A koronavírus elleni vakcinát a salgótarjáni kórház oltópontján keddenként lehet kérni. Ez utóbbit azoknak javasoljuk elsősorban, akik elmúltak 60 évesek, krónikus betegségben szenvednek és hat hónapnál régebben kapták meg a korábbi védőoltást – hangsúlyozta a főosztályvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában