Közügyek

2023.11.16. 15:55

Forró témáról is tárgyalt Nógrád vármegye közgyűlése

Jelentősen nőtt a tűzesetek száma tavaly Nógrádban – hangzott el a Nógrád vármegyei közgyűlés csütörtöki ülésén, amelyen a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzem aktuális helyzetéről is tájékoztatást kaptak a képviselők.

Gulyás Edina

Több fontos ügyben is döntés született a mai közgyűlésen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi tevékenységéről tájékoztatta Seres Tibor tűzoltó ezredes, igazgató a közgyűlés tagjait az ülésen, amit a Vármegyeházán tartottak. 

– A tűzesetek száma jelentősen, közel duplájára nőtt tavaly, az azt megelőző évhez képest. Ez a megnövekedett vegetációs tüzekkel magyarázható. Ezzel ellentétben kevesebb műszaki mentésben vettek részt tűzoltóink – fogalmazott Seres Tibor, hozzátéve: – A kiemelt események között meg kell említeni a bátonyterenyei SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátorokat feldolgozó üzemében történt technológiai robbanást is, valamint azt az esetet, amikor Salgótarjánban kigyulladt egy használt akkumulátorokat szállító kamion.  

A bátonyterenyei céggel kapcsolatban – Cseresznyés István képviselő kérdésére reagálva – az igazgató kifejtette: az üzem tevékenységének egy részét felfüggesztették néhány héttel ezelőtt. Erre azért volt szükség, mert a megengedettnél nagyobb mennyiségben tárolt bizonyos anyagokat. Addig nem indulhat újra a működés, amíg a feltárt szabálytalanságot nem orvosolják. A cég hatósági felügyelete folyamatos, ugyanez igaz a Salgótarjánban található akkumulátor-tároló telephelyre is.

Ketten is életüket vesztették

– A kéménytüzek száma kis mértékű, de határozott emelkedést mutat, ahogy a szén-monoxid-mérgezés is, tavaly ennek következtében ketten is meghaltak. Az is megfigyelhető, hogy a téves, vagy a szándékosan megtévesztő bejelentések is megduplázódtak – hangsúlyozta Seres Tibor, aki Zsédely Lajos képviselő kérdésére azt is elmondta, hogy ez utóbbi bejelentések esetében mindig feljelentést tesznek a rendőrségen. Amennyiben nyilvános fülkéből érkezik a hívás, általában nem találják meg a telefonálót. Más esetben a bíróság kártérítésre kötelezi a „telefonbetyárokat”.

Az igazgató kitért az önkéntes egyesületek jelentőségére, a pályázati támogatásokra és az alkotói pályázatokat is megemlítette. Az elektromos autókban keletkezett tüzek megfékezésére a katasztrófavédelem beszerzett egy speciális oltórendszert, amit hamarosan a nógrádi tűzoltók is használnak majd. A tájékoztatót a közgyűlés megtárgyalta is egyhangúlag elfogadta.

A további napirendek között szerepelt egyebek mellett a Nógrád Vármegyei Területi Választási Bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztása. A képviselők határoztak a Mária Út Közhasznú Egyesületből való kilépésről és arról is, hogy 50 ezer forinttal támogatják a Szent Lázár Lovagrend Salgótarjáni Szent Ilona Jószolgálati Alapítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában