Jegyzet

2023.11.29. 11:57

Az ünnep lényege

Fekete péntek és adománygyűjtés az advent fő témái - Gulyás Edina gondolatai a témában.

Gulyás Edina

Az adventi időszakban két esemény van, amit nem lehet kikerülni. Az utcán, a közösségi oldalakon, a média felületein is állandóan ebbe a két felhívásba botlok. Ezek a fekete péntek és az adománygyűjtés. Talán nem is lehetne két végletesebb témát egymás mellé sorolni. 

Az ünnepekhez közeledve minden üzletben a leárazásokkal kábítják a vásárlókat. Emlékszem, gyerekkoromban a szüleimmel mi is ezüst-, és aranyvasárnapon szereztük be az ajándékokat, mert e jeles hétvégéken jutányosabb áron lehetett vásárolni. Ma már nem is ezekre a napokra várnak igazán az emberek, a fekete péntek kihagyhatatlan akciói híradóba kívánkoznak. Na nem a hihetetlen árak, hanem az azok miatt ölre menők kerülnek be az esti híradásokba. Éljen a szeretet ünnepe!

Miközben a hirdetések folyamatosan azt sugallják: szórjuk a pénzt két kézzel, mert csak drága ajándékokkal fejezhetjük ki érzéseinket szeretteink felé, a karitatív szervezetek felajánlásokat gyűjtenek. A bevásárlóközpontokban kihelyezett pontokon várják a tartós élelmiszereket. Ruhákat és játékokat fogadnak, amivel a nehéz sorsúak karácsonyát igyekeznek szebbé tenni. Amíg sokan ész nélkül költekeznek, addig vannak gyerekek, akiknek nemhogy karácsonyfát, de meleg ételt sem hoz a Jézuska. Jó lenne, ha kialakulna valamilyen egyensúly. Ha nem az ajándékok értéke lenne a lényeg, de mindenkinek jutna  valami a fa alá. Talán akkor megértenénk az ünnepi valódi jelentését. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában