Grófi berendezések

2023.04.25. 14:23

Emlékszobát rendeztek be a Pappenheim családnak Bujákon

A Pappenheim családnak hoztak létre emlékszobát a közelmúltban Bujákon.

V. E.

A Freskó-terem a költözés vége felé

Forrás: Feol.hu

Mindez Ari Santeri Kupsus finn műgyűjtő, vállalkozó bejegyzésből és videójából derült ki. 

– Az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyból származó múzeumom egy része Bujákra kerül, amely a zu Pappenheim család vadászbirtoka volt. A bujáki birtokot Nagykárolyi Károlyi Erzsébet grófnő kapta nászajándékba édesapjától, amikor férjhez ment Alexander zu Pappenheim grófhoz – olvasható posztban.

A fent említett Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély a Fejér megyei Iszkaszentgyörgyön található, az épületnek Ari Santeri Kupsus hosszú évekig bérlője volt egészen addig, amíg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) váratlanul fel nem bontotta vele a szerződést 2023. év elején. Az eset az országos médiában is nagy port kavart, az ügy részleteinek a Feol.hu járt utána.

Az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyból nem csupán a bujáki emlékszobába elhelyezett tárgyak kerültek át a nógrádi településre. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, a finn műgyűjtőnek köszönhetően a Glatz Oszkár Galériában őrzik Kodály Zoltán zongoráját, ami természetesen továbbra is Ari Santeri Kupsus tulajdonát képzi. A kuriózumnak számító hangszer Sybill de Mola grófnő egyik rezidenciáján volt megtalálható korábban. A grófnő a Károlyi-Pappenheim család egyenes ági leszármazottja, aki több szállal is kötődik Bujákhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában