Múltidézés

2022.09.13. 13:50

Kilencvenhat éves grófnő járt Bujákon, akinek a családja rengeteget tett a település fejlődéséért

Az 1900-as évek elején nyári rezidenciát tartottak fenn a faluban, de a család újjáépítette a település templomát is.

N. O.

Sybill de Mola grófnő, a nemesi család leszármazottja

Forrás: Nool

Fotó: Beküldött fotü

Sybill de Mola grófnő, a Károlyi-Pappenheim család egyenes ági leszármazottja járt a napokban a településen, akinek történetei által a helybéliek egyúttal kicsit vissza is utazhattak az időben. 

– A Károlyi-Pappenheim család tagjai voltak egykor Buják kegyurai. Akkoriban így hívták őket. Az 1900-as évek elején nyári rezidenciát tartottak fenn a faluban, így minden évben hónapokat töltöttek nálunk. Sajnos már nincs meg az épület, amely egyébként a mostani honvédüdülő helyén állt egykor, és az 1930-as évek végéig volt a birtokukban – közölte Borbély Gábor polgármester.  Hozzátette: a család sokat tett a falu fejlődéséért. Így például 1903-ban újjáépítették a Szent Márton-templomot. A faluvezető azt is elárulta, hogy később a család elkerült a településről, és már csak ritkán látogattak vissza Bujákra. Sybill néni egyébként Olaszországban élt és oda is ment férjhez, egy főtiszt volt a férje.

Jó az együttműködés

Azzal kapcsolatban, hogyan sikerült újra felvenni a kapcsolatot a nemesi családdal, a településvezető úgy fogalmazott, hogy Patkós István, egykori polgármester kereste fel őket. Ennek köszönhetően pedig útjára indult egy olasz–magyar testvérvárosi kapcsolat Capiago Intimiano városával, és azóta is nagyon jó az együttműködés. 

– Sajnos az elmúlt időszakban a világjárvány miatt nem tudtuk személyesen tartani a kapcsolatot, de most szeretnénk azt újraéleszteni. Külön öröm számunkra, hogy vendégünk volt a napokban Sybill néni, aki 1926-ban született, de ma is hihetetlen memóriával emlékeszik a múltra, szellemileg friss és nagyon kedves. 2016-ban az önkormányzatunk díszpolgári címmel tüntette ki őt, hiszen rengeteget tett Bujákért és az emberekért – fejtette ki Borbély Gábor. 

A polgármester arra is kitért, hogy nagyon fontos az ilyen kapcsolatok ápolása, hiszen ez a településnek is a javára válik. Nagyra értékelik azt, amit a grófnő és családja a faluért tett. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában