Fejlesztés

2023.10.07. 19:30

Több mint 150 milliós támogatásból korszerűsítették a bárnai csapadékvíz-elvezető rendszert

Bárna község önkormányzata sikeresen pályázott és több mint 153 millió forintos támogatásból korszerűsíthette a csapadékvíz-elvezető árkokat.

Veres Edina

Könnyen tisztítható vízelvezető árkokat alakítottak ki a település belterületén

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: NMH archív

Az utóbbi években a nagyobb esőzések többször okoztak jelentős károkat Bárnában. A portálunkhoz eljuttatott tájékoztatás szerint a helyzet orvoslása miatt a település önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírására. A sikeres részvételnek köszönhetően a község vízrendezése egy 153 millió forintot meghaladó támogatás segítségével valósulhatott meg. A projekt célja a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése, valamint a vízkár kockázatának csökkentése volt.

A közlemény továbbá arra is rámutatott, hogy a csapadékvizek gyűjtését és elvezetését nyílt árkokkal, illetve beton átereszekkel valósították meg. A mederburkolást előre gyártott vasbeton elemekkel alakították ki.

„Az időszakos vízfolyásokat betonba rakott terméskővel burkolták. Az előre gyártott vasbeton elemek anyaga időtálló, fagyálló, kopásálló, illetve kivitelezése könnyű és jól gépesíthető. Fenntartása egyszerű, mert az árokban a növényzet nem telepszik meg, a lerakódott hordalék pedig az árokfenékről könnyen kilapátolható” – olvasható a tájékoztatásban, amelyből az is kiderült, hogy a kapubejárókat a meglévő árokhálózat nyomvonalában, fedlapok beépítésével alakították ki.

Hozzátették: a csapadékvíz-elvezető rendszer gravitációs vízelvezetést biztosító, döntően nyílt felszínű, előre gyártott mederelemekkel burkolt árokrendszer, amely a település úthálózatának helyszínrajzi vonalvezetéséhez igazodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában