Konferencia

2023.10.23. 20:10

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Csipkekonferenciát és kiállítást, ezúttal Horpácson

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Csipkekonferenciát és kiállítást az elmúlt hétvégén a horpácsi Kálmán Kertje Panzió és Rendezvényházban. A program a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a más szakágakat képviselő egyesületi tagok hozzájárulásával, támogatásával valósult meg. A nemzetközi eseményre harmincnégy kiállító érkezett, köztük Szlovákiából és Lengyelországból is.

Lászlók Judit

A nemzetközi eseményre harmincnégy kiállító érkezett, köztük Szlovákiából és Lengyelországból is

Forrás: Beküldött fotó

Török János, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének az elnöke portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a Csipkekonferencia és kiállítás célja, a szakmai tudás megosztása. A nemzetközi rendezvényre harmincnégy kiállító érkezett, az egyesület tagjain kívül a lengyelországi Bobowáról, Krakkóból és Katowicéről, továbbá a szlovákiai Rozsnyóról, valamint Hövejről és Sárvárról is. 

– A konferenciának minden évben új tematikája van, amit közösen találunk ki az előző esztendőben. Ezek mindig olyanok, amik mindenkit érdekelnek, ugyanakkor még ismeretlenek számukra – mondta Török János. Hozzátette: tavaly azt kérték a résztvevők, hogy a gomb- és paszománykötés rejtelmeibe vezessük majd be őket, ugyanis a csipke önállóan nem tudja megállni a helyét, azonban mind a mai napig adaptálják viseletre és az egyéb kiegészítőkre. Ugyanakkor mindig gondot okozott a zárószerkezetek és a technikai megoldások kivitelezése. Ezért az idei konferencián a különböző technikák megosztása mellett a résztvevők dr. Hajdu Tamás gombkötő és paszományos népi iparművész segítségével megismerhették a paszomány- és a gömbkötést.

Idén változott a helyszín

Török János kifejtette továbbá: általában az egyesület székhelyén tartják meg a rendezvényt, azonban ezúttal Kozárdon nem voltak adottak a szállás, illetve az étkezés lehetőségei, így esett a választásuk a horpácsi Kálmán Kertje Panzió és Rendezvényházra. Mint mondta: pénteken megérkezett a harmincnégy résztvevő, akik csoportos kiállító rendszerben rendezték el az alkotásaikat. Ezt követően pedig kezdetét vette a szakmaiság, Túrós Istvánné csipkekészítő egy különleges csipkeverés befejezés technikát mutatott be a jelenlévőknek. Aztán szombaton és vasárnap ez tovább folytatódott. Emellett szombaton megtartották a konferencia nyitó ünnepségét, amelyen részt vett dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Vármegye Önkormányzat Közgyűlésének a társadalmi megbízatású alelnöke, valamint dr. Bagó József, Nógrád vármegye jegyzője, akik szívügyüknek tekintik a rendezvényt, mint kulturális értéket. A szombat este jó hangulatáról, az eseményhez illő dalokkal a Latte Maffiato zenekar gondoskodott. Végül vasárnap dr. Hajdu Tamás népi iparművész a gomb- és a paszománykötés nagymestere kiscsoportos foglalkozásokat tartott.

Hímzőket és viseletkészítőket is sikerült bevonni a konferenciába

Az egyesület elnöke végül kitért arra is, hogy ezúttal hímzőket és viseletkészítőket is sikerült bevonniuk a konferenciába, így a jövőben szeretnének majd egy viseletkészítő- és hímző képzőtábort is tartani. 

– Az összes partnerünk részéről igény mutatkozik arra, hogy minden évben megtartsuk a Csipkekonferenciát és kiállítást. Így például már most is érkezett javaslat a jövő évi esemény időpontját és témáját illetően – mondta Török János, aki nagyon hálás mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a tizenhetedik Csipkekonferencia és kiállítás létrejöttéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában