Egészségtudatosság

2023.10.06. 14:20

Sok érdeklődőt vonzott az egészségtudatos nap a salgótarjáni könyvtárba

Interaktív egészségtudatos napon vehettek részt az érdeklődők a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtárban csütörtökön, az Országos Könyvtári Napok keretében. A Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségi Főosztálya hiteles információkkal, szűrővizsgálatokkal és előadásokkal készült az eseményre, amely végül várakozáson felüli létszámú látogatót vonzott a bibliotékába.

Veres Edina

A könyvtárba látogatók megannyi szűrővizsgálaton vehettek részt

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Balassi Bálint Könyvtár földszinti előadó helyiségei kisebb egészségügyi szobaként funkcionáltak a salgótarjáni Országos Könyvtári Napok csütörtöki programja során. A látogatók megannyi szűrővizsgálaton vehettek részt, de emellett hiteles információkkal is gyarapíthatták az egészségtudatossággal kapcsolatos ismereteiket, míg az emeleten több előadást is meghallgathattak. Tehették mindezt a MRL Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal (NVMKH) Népegészségi Főosztálya közös interaktív eseményén.

Kreicsi Mária, a salgótarjáni alapszervezet elnöke portálunk érdeklődésére elmondta: általános állapotfelméréssel, testanalízissel, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint ellenőrzéssel, illetve tüdőkapacitás-méréssel is készültek az érdeklődőknek.

– Mindemellett szájüregi- és PSA-szűrés lehetőségével álltunk a látogatók rendelkezésére, illetve önvizsgálat-oktatást is tartottunk. Örömmel tapasztaltuk, hogy a felnőttek közül várakozáson felüli létszámú résztvevő jelentkezett a vizsgálatokra, valamint, hogy ez alkalommal az erősebbik nem is szép számmal képviseltette magát – mondta Kreicsi Mária, aki azt is elárulta, hogy a hozzávetőleg háromórás program során hatvanan éltek a különböző szűrési lehetőségekkel.

Az egészségtudatos program során az NVMKH Népegészségügyi Főosztályának köszönhetően a kilélegzett levegő szén-monoxid szintjének a mérésére is lehetőség volt, valamint az érdeklődők a dohányzás káros hatásait is szemügyre vehették egy élethű bábu segítségével. A látogatók a délelőtt folyamán több érdekes témában is előadást hallgathattak meg. Így például Jónás-Bialkó Tímea dietetikus az egészséges táplálkozás alapelveiről beszélt az egybegyűlteknek, akik ezután Kreicsi László villamosmérnöktől az elektroszmog csökkentése érdekében bevethető praktikákat ismerhették meg.

Kreicsi Mária végül arra is rámutatott, hogy az interaktív egészségtudatos napon a szűrővizsgálatok eredményei tükrében tanácsokkal látták el a résztvevőket, míg néhány embernek azt javasolták, hogy mindenképpen keressék fel a háziorvosukat vagy a szakorvosukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában