Szennyvízcsatorna hálózat

2023.10.16. 10:50

Rendre elönti a szennyvíz a balassagyarmati utcát, a lakókat zavarja a bűz

Az egyik közösségi oldalon rendre a visszatérő témák között szerepel, miszerint Balassagyarmaton nagyobb esőzéskor elönti a szennyvíz a Kóvári utat. A lakókat zavarja a bűz és a szenny. Cikkünkben annak jártunk utána, vajon mi okozza a problémát.

Lászlók Judit

Az egyik közösségi oldalon rendre a visszatérő témák között szerepel, miszerint Balassagyarmaton nagyobb esőzéskor feltör a szennyvíz a Kóvári úton. A lakókat zavarja a bűz és a szenny, nemtetszésüknek pedig hangot is adnak. Megkerestük a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-t (DMRV), mi okozhatja a problémát. 

– A jelenleg üzemelő szennyvízcsatorna hálózat az ingatlanoknál keletkező kommunális szennyvíz elvezetésére lett méretezve és kivitelezve. Csapadékmentes időben a szennyvízcsatorna hálózat rendeltetésszerűen üzemel, azonban hirtelen, nagy intenzitással lehulló eső esetén az utcai csapadék- és szennyvízcsatorna hálózat telítődik – közölte a társaság. Hozzátették: – Az utcai szennyvízcsatorna tisztítóaknából kiáramló csapadékvízzel hígított szennyvizet és az úttesten maradt anyagot célgépeinkkel elszállítjuk, és elvégezzük a környezet fertőtlenítését.

Illegális bekötések okoznak gondot

Szakértők szerint a problémát leginkább az illegális bekötések okozzák, ugyanis némely háztulajdonos az ingatlanáról a csapadékvizet a szennyvízcsatornába vezeti. Ezért ezek ellenőrzésére sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania a szolgáltatónak és megszüntetni az illegális bekötéseket. A társaság ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Hálózatellenőrzési Csoportjuk időszakosan végzi a szennyvízcsatorna hálózatba ingatlanokról történő illegális csapadékvíz bevezetések ellenőrzését. 

– A csapadék szennyvízcsatorna-hálózatba történő bevezetése esetén az ingatlan tulajdonost írásban felszólítjuk a megszüntetésre határidőt megjelölve. A megszüntetés határidőre történő elmulasztása esetén az ingatlan tulajdonos jogkövetkezményekkel számolhat. Például a szerződésszegés jogkövetkezménye a szerződés megszüntetése – közölte a szolgáltató. 

Tervek között szerepel
Arra a kérdésünkre, hogy a jövőben fejlesztik-e az érintett szennyvízcsatorna hálózatot azért, hogy megszüntessék a problémát, a társaság azt válaszolta, a terveik közt szerepel az érintett szennyvízcsatorna szakasz átépítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában