Program

2023.10.30. 16:37

Palócokról szóló konferenciára várják az érdeklődőket a gyarmati múzeumban

November 8-án, szerdán a balassagyarmati múzeumban Palócföld-Néprajzi kutatások a jelenben címmel tartanak konferenciát. A rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe és a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat keretében valósul meg.

Lászlók Judit

A balassagyarmati Palóc Múzeum

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Dr. Limbacher Gábor, a szécsényi Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója a portálunkhoz eljuttatott közleményben tudatta, hogy a résztvevők a szakmai rendezvényen áttekintést kaphatnak az 1970-80-as évek palóckutatásáról, amely négy kötetben jelent meg az 1980-as évek végén. Továbbá szembesülhetnek a muzeológia sajátos jelen helyzetével, amikor töretlenül fontos a terepmunka az évtizedek gyakorlata szerint, mert napjainkban is eddig ismeretlen hagyományos értékek tárulhatnak föl a szellemi és anyagi kultúrában egyaránt. 

Ugyanakkor kétségtelen az akkulturáció, szembeötlőek a hagyományos falusi, mezővárosi kultúrát, alapjaiban érintő drámai változások. A jelenben már nem csak a gyűjtés, a feldolgozás, megőrzés és bemutatás muzeológiai feladatai állnak előttünk, hanem a hagyományos tudás mozgósítása az élet fenntartása érdekében – közölte.

A közleményben kitértek arra is, hogy a konferencia előadásai jobbára elődeink műveltségéből, mint muníciót mutatnak be egy-egy jelenséget. Továbbá több esetben megjelenik az a szempont is, miként lehetne átadni és megszerettetni azokat a hagyományos tudáselemeket, amelyek az élethez, nélkülözhetetlenek lehetnek, és a jövőnket szolgálják.

Több előadó bemutatkozik 
A palócokról szóló konferencián számos néprajzkutató mellett előadást tart majd dr. Petercsák Tivadar, az MTA MAB munkab. elnöke, Prof. dr. Kocsis Károly, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet intézeti igazgatója, dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató, valamint Maksó Péter római katolikus pap. A rendezvényt a Petőfi és Madách jubileumi kiállítás megtekintésével zárják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában