Tárlat

2023.05.19. 12:28

„Dalait kunyhóban, palotában éneklik” – látványos, interaktív Petőfi-kiállítás nyílt Gyarmaton

A Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban kiállításláncolat ötödik láncszemeként nyílt meg csütörtök délután a balassagyarmati Palóc Múzeumban a „Dalait kunyhóban, palotában éneklik” Petőfi Sándor - népiesség és népi kultusz című kiállítása.

E-L. Zs.

A látványos, interaktív kiállítás november 18-ig tekinthető meg a Palóc Múzeumban

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

A tárlat megnyitóján, a múzeumi világnapon dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket, mások mellett dr. Szilágyi Mártont, irodalomtörténészt, Medvácz Lajost,  a Palóc Múzeumbarátok Egyesületének elnökét, valamint a Felvidékről és a Szécsényből érkező munkatársakat.

Beszédében ismertette, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a balassagyarmati Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeum, a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, valamint a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum összefogott, és közösen hozott létre kiállításláncolatot Petőfi körút 200 mottóval

– A balassagyarmati múzeumban a népiességet emeljük ki a költő felvidéki utazásaihoz, városunkhoz, környékünkhöz kötődő eseményekkel. A kiállított tárgyak a népi verseit is felelevenítik, valamint a népi kultúrát hangsúlyozzák  – emelte ki beszédében az intézmény vezetője.

A köszöntő szavakat követően a tárlatot dr. Szilágyi Márton, irodalomtörténész nyitotta meg. – A kiállítás Petőfi balassagyarmati jelenlétét is hangsúlyozza, hiszen két alkalommal járt itt, amelyet Úti jegyzeteiben is megemlít. Szintén a költő és a nógrádi táj kötődéséről árulkodik, hogy Petőfi közvetlen környezetében két nógrádi személy is jelen volt: Bérczy Károly és Lisznyai Kálmán, akik a szűkebb ismerettségi köréhez tartoztak – mondta az irodalomtörténész. Beszédében a költő életének, műveinek népies kultuszát részletezte, valamint kitért a saját korában kialakult Petőfi-kultuszra is.

Az eseményen Konrád Viktor, Bencze Ádám, Deme Panni, Dicse László és Kovács Kincső működtek közre.  A tárlat megtekintése előtt a múzeum vezetője köszönetét fejezte ki minden munkatársának a kiállítás megvalósításáért, valamint a Kiss Árpád Általános Iskola diákjainak a közreműködésért.

A látványos, interaktív kiállítás november 18-ig tekinthető meg a Palóc Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában