Koncert

2023.09.16. 21:13

Egyházzenei művek csendültek fel a békéért a gyarmati múzeumban

A tizenhetedik Ars Sacra Fesztivál, mint minden évben, így idén is gazdag és színes programokkal várja az érdeklődőket országszerte. A fesztivál részeként szombaton egyházzenei dallamok csendültek fel a békéért a balassagyarmati Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában.

Lukács Zsófia

Ebben a két hétben országszerte az egyházzenéé a főszerep

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Idén 11 műfajban 400 ingyenes programmal várja a közönséget – határon innen és túl – az Ars Sacra Fesztivál. Célja a szakrális művészet, Európa hitből fakadó kultúrájának őrzése.  A sok helyszín mellett 140 templomban zajlanak fesztivál programok, ahol elsősorban a zenéé a főszerep.

– Az országos fesztiválhoz évek óta csatlakozik a gyarmati palóc múzeum. A zene a legszebb dicsérete Istennek, egyházzenei művek csendültek fel a múzeum látványtárában –mondta el portálunknak Jakus Julianna művelődésszervező, múzeumpedagógus.

Az eseményen hangversenyt adott Lévárdi Beáta karnagy vezetésével a Vissi’d Arte Művészeti Együttes és a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar, valamint a Bel Canto Kamarakórus.  – Előadásunkon a barokkortól napjainking hallhatott egyházzenei műveket a közönség, többek között Bach, Mozart, Dvorak és Rutter szerzeményeit is megszólaltattuk – számolt be róla Lévárdi Beáta. Hozzátette, hogy énekeltek olasz nyelven áldozási éneket, valamint a program zárásaként egy zulu modern jazzes, gospel egyházi éneket.

Kiemelte, hogy ebben a két hétben országszerte az egyházzenéé a főszerep. Az Ars Sacra mottója pedig a „Keresd a békét” és minden általuk előadott zenei mű témája is a béke. Az eseményen közreműködtek a helyi Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és tanárai. Zongorán játszott Franka Beáta, Pásztor Nelli Mária, Chomát Dalibor, illetve Szalay Demeter Mózes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában