Közügyek

2023.10.26. 14:37

Ösztöndíjról és turisztikai fejlesztésről döntöttek a salgótarjáni közgyűlésen

Tanulmányi ösztöndíj megalkotásáról, Salgótarján sportfejlesztési koncepciójáról és Somoskő turisztikai fejlesztéséről is döntöttek a mai városi közgyűlésen.

Gulyás Edina

Salgótarján önkormányzata csütörtökön tartotta soron következő közgyűlését

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Salgótarján önkormányzata csütörtökön tartotta soron következő közgyűlését. A napirendi pontok tárgyalását megelőzően Fekete Zsolt polgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy dr. Sasváry Erzsébetet, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház nyugalmazott főorvosát a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki a közelmúltban. Az elismerést több évtizedes orvosi pályafutása, a térség egészségügyi ellátásának fejlesztése érdekében végzett munkája, valamint közösségépítő társadalmi tevékenysége és a kortárs magyar keresztény irodalmat gazdagító versírói életműve miatt vehette át a szakember. 

Tanulmányi ösztöndíj

– A helyi felsőoktatási képzések eredményes működtetése érdekében 2014 őszétől az Óbudai Egyetem, valamint a város önkormányzata folyamatos tárgyalásokat folytat – fogalmazott az ösztöndíjprogram megalapításáról szóló előterjesztéssel kapcsolatban Fekete Zsolt. Hozzátette, ennek eredményeként együttműködési megállapodást is kötöttek, annak egyik pontja kifejti, hogy a városvezetés elkötelezett a helyi képzés népszerűsítésében, amit ösztöndíj alapításával is támogat. 

A képzésekről Székyné dr. Sztrémi Melinda, az egyetem salgótarjáni központjának igazgatója tájékoztatta a képviselőket. Elmondta, hogy a cél közös az intézmény és a városvezetés részéről: további képzésekkel bővíteni a palettát, és a jövőben egy önálló kar kialakítása a városban. A jelenlévők egyetértve a témával egyhangúlag elfogadták a „Vár az Óbudai Egyetem” tanulmányi ösztöndíjról szóló rendeletet. 

Már félmilliárdot elköltöttek a tervekre...

A város sportfejlesztési koncepciójáról szóló napirend körül kisebb vita alakult ki. Tolnai Sándor fideszes képviselő egyebek mellett azzal a módosító javaslattal élt, hogy a Tóstrand területének fejlesztésére vonatkozóan kerüljön ki az anyagból a következő mondat: „Tekintettel a pandémiára, valamint a 2022. évben kirobbant orosz-ukrán háborúra az országos beruházások felfüggesztésére kerültek, melynek értelmében a fentiekben felsorolt beruházások megvalósítására a közeljövőben várhatóan nem kerül sor.” Tolnai Sándor úgy fogalmazott: mivel az önkormányzat a tervek elkészítésére és a terület megvásárlására már mintegy 500 millió forintot elköltött, nem kellene lemondani annak megvalósításáról. 

Fekete Zsolt reagálásban kifejtette: a Modern Városok Programban tervezett Tóstrandi Sport és Rekreációs Központ esetében az önkormányzat részéről megtörtént az előkészítés, azonban a kivitelezési tervekhez és azok megvalósításához kormányzati támogatás szükséges. Mivel a Modern Városok Programot források hiányában leállította a kormány, nincsen lehetőség a tervezett beruházások folytatására. Ennek ellenére az önkormányzat nem mond le a megkezdett fejlesztés befejezéséről. 

Dr. Dániel Zoltán alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a fenti mondat úgy folytatódik: „az önkormányzat továbbra is elkötelezett a fentiekben felsorolt beruházások megvalósítása mellett, ezért a jövőben szükséges keresni azon – akár állami, akár magán – tőkebevonási lehetőségeket melyek segítségével a létesítmények megépíthető”. Mint mondta, Tolnai Sándor módosító indítványát azzal egészítené ki, hogy a teljes bekezdés kerüljön ki az anyagból. 

Fenyvesi Gábor, a Fidesz-frakció vezetője hozzászólásában arról beszélt, hogy egy koncepcióban az álmokat, a terveket kell megfogalmazni, kijelölni a követendő utat. Nem a rémálmokat kell belefoglalni.

– Az  Európai Uniós választásokat követően ismét rendelkezésre állnak majd a források, akkor már kész tervekkel kell az önkormányzatnak rendelkeznie – fogalmazott Fenyvesi Gábor, aki a közgyűlést követően a témával kapcsolatban kifejtette: örülnek annak, hogy az ominózus mondat kikerült a koncepcióból, így „a józan ész győzedelmeskedett a kishitűség felett”. 

Megújulhat a Somoskői vár környezete

A képviselők egyhangúlag fogadták el a „Somoskő turisztikai fejlesztése” című pályázat benyújtásáról szóló javaslatot. Azzal kapcsolatban Fekete Zsolt elmondta: a pályázat a városrész turisztikai fejlesztésére, attrakcióbővítésre irányul. A 600 millió forintos beruházás során megvalósul majd a Somoskői vár környezetének rendezése, parkolók, szelfipont, labirintus kialakítása. Ismeretterjesztő táblákat helyeznek ki, megújulnak a zöldterületek és az ide vezető út is. Egyebek mellett pihenő és tűzrakóhelyeket létesítenek, megújul a Petőfi kunyhó, a kultúrház és a Bazalt-ház is. A fejlesztést marketing tevékenység követi majd. 

Turcsány László a városrész képviselője a napirendhez kapcsolódóan kifejtette: a város egyik legfontosabb kitörési pontját a turizmus jelentheti. Azonban nem csak a somoskői területet, hanem ahhoz kapcsolódóan a Medves felső vidékét, Rónabányát, Rónafalut, Eresztvényt és Salgóbányát is be kell vonni a fejlesztésbe. 

Fekvőrendőröket cserélnének

A napirendek tárgyalását követően más ügyekben is felszólaltak a képviselők. Fenyvesi Gábor elmondta: egyetért azzal, hogy a városban fekvőrendőrökkel igyekeznek az autósok sebességét korlátozni. Azonban az új típusú eszközök nem használnak a gépjárműveknek. Javasolta, hogy a Pécskő útihoz hasonlókra cseréljék a többit is. Fekete Zsolt úgy reagált: tapasztalták a problémát, folyamatosan cserélik a kihelyezett fekvőrendőröket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában