Beruházások

2023.10.25. 14:33

Megállt a fejlődés, százmilliók mentek el a semmire Salgótarjánban

„Fekete Zsolttal és a baloldallal lemondhatunk a tóstrandi fejlesztésekről is” címmel tartott sajtótájékoztatót szerdán a Fidesz-KDNP. Fenyvesi Gábor, a salgótarjáni Fidesz-frakció elnöke „sunyinak” nevezete az önkormányzat kommunikációját az elmaradt beruházással kapcsolatban.

Nagy Orsolya

Fenyvesi Gábor, a salgótarjáni Fidesz-frakció elnöke „sunyinak” nevezete az önkormányzat kommunikációját

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról tegnap beszámoltunk, nem lesz semmi azokból a fejlesztésekből, amelyek ígéretével választást nyert a salgótarjáni baloldal 2019-ben. Kiderült ugyanis, hogy 2028-ig szinte biztosan nem épül meg a Tóstrandi Sport- és Rekreációs Központ.

A témával kapcsolatban Fenyvesi Gábor úgy fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján, hogy mindezt „finoman megbújva” közölte a baloldali városvezetés. A fideszes önkormányzati képviselő az indoklást is idézte: „Tekintettel a pandémiára, valamint a 2022. évben kirobbant orosz-ukrán háborúra az országos beruházások felfüggesztésre kerültek, melynek értelmében a fentiekben felsorolt beruházások megvalósítására a közeljövőben várhatóan nem kerül sor. Azonban ezen beruházások akkora volumenűek, hogy külső forrás bevonása nélkül az Önkormányzat önerőből megvalósítani nem képes. Az önkormányzat továbbra is elkötelezett a fentiekben felsorolt beruházások megvalósítása mellett, ezért a jövőben szükséges keresni azon – akár állami, akár magán – tőkebevonási lehetőségeket, melyek segítésével a létesítmények megépíthetőek.”

Fenyvesi Gábor kiemelte: ez burkoltan azt jelenti, hogy Fekete Zsolttal, Molnár Károllyal és a baloldallal lemondhatunk a tóstrandi fejlesztésekről is. 

Nem ez az első baloldali „bukta” a városban

– Újabb bukta van a fejlesztések terén, mint a Bányamanó Múzeum esetében, amelyet szintén elbukott az önkormányzat, sőt, még a 70 millió forintos előterjesztési pénzt is vissza kellett fizetni – mondta a frakcióvezető, aki a piaci beruházásra is kitért. Mint fogalmazott, az szintén nem halad előre és „szerencsétlenkedés zajlik” ott is.

– Ha visszatekintünk, akkor 2017 márciusa volt az, amikor Fekete Zsolt polgármester a miniszterelnökkel megállapodott a Modern Városok Programról. Hamarosan a kormányhatározatnak megfelelően Salgótarjánba megérkezett az 1 milliárd forint előkészítési pénz is. Ebből csak a tóstrandi projekt előkészítésére elköltöttek több száz millió forintot, valamint több mint 200 millióért megvásárolták az atlétikai pályát. Tehát cirka 560 milliót elköltöttek, majd azt mondják, hogy nagy valószínűséggel ebből nem lesz semmi – fejtette ki az elnök.

Grandiózus tervek, látványos prezentáció...

Fenyvesi Gábor felidézte, még 2019 nyár elején, az önkormányzati választások előtt Molnár Károly a közgyűlési teremben prezentációt tartott a grandiózus tervekről, így például a kemping felújításról, parkolókról, arról, hogy a strandhotelből kétszintes konferencia- és oktatóközpont lesz, de ötven méteres uszodáról és futópályáról is szó volt. Ezekről látványtervek is készültek, majd eljött 2023, és egy kapavágás sem történt. A képviselő szerint „próbált nekik mindenki segíteni, de egyszerűen van, amikor nem lehet, ha valaki nem akarja”.

A helyi Fidesz-frakció vezetője hangsúlyozta: nagyon bízik benne, hogy a jövő évi választáson azért mérlegre teszik az emberek, hogy ezzel a baloldali csapattal tíz év alatt ennyire lehet jutni. Ha pedig a tóstrandi fejlesztés körül történteknek nincs következménye egy önkormányzati választáson, akkor sehol nincsen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában