Összeköttetés

2023.10.28. 08:25

Novemberben adhatják át a forgalomnak az új Ipoly-hidakat

Nemrégiben több internetes fórumon felmerült a kérdés, vajon mikor adják át a forgalomnak az Ipolyon emelt két új közúti hidat, amely Drégelypalánk és Ipolyhídvég, valamint Őrhalom és Ipolyvarbó között biztosít a jövőben összeköttetést a magyar–szlovák államhatáron. Nem hivatalos forrásból származó információink szerint mindez novemberben történhet meg ünnepélyesen.

Hegedűs Henrik

Jó ütemben épültek az elmúlt hónapokban az új Ipoly-hidak

Forrás: Beküldött fotó

Jó ütemben épültek az elmúlt hónapokban az új Ipoly-hidak. Mindkét helyen, Őrhalom határában és Drégelypalánk szélén is ugyanazzal a technikai gonddal szembesültek a kivitelezők: a kiterjedt ártérrel, amelyen keresztül közel egy kilométeren át kellett aszfaltcsíkot létesíteni, hogy a folyópartra érkezzen ki az út. Mindezt úgy oldották meg, hogy nem emeltek költséges kisebb hidakat – bár Őrhalomban az Új-árok holtágnál ezt a megoldást kellett alkalmazni –, hanem az ártér szintjében vezették el a szakaszt, hiszen az utóbbi időkben csak elvétve volt komoly csapadékmennyiség miatti kiöntés, így be lehetett vállalni ezt a fajta konstrukciót.

A munkálatokat a kedvező időjárás is segítette, így most, ősz közepén elmondható, szerkezetileg mindkét ponton elkészült a híd, sőt, bizonyos esetekben a gyalogos- és a kerékpáros forgalom is engedélyezett, legutóbb a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület biciklis túrázói kipróbálhatták az átkelőt. Őrhalomban pedig a falu belterületén a közútkezelő már kihelyezte a 22-es számú főút kereszteződéséhez az eligazító táblákat, noha azokat még gondosan letakarták, nehogy valaki rossz irányba tévedjen a hivatalos átadó előtt.

Mindkét parton most már valóban csak arra vár a lakosság, hogy a gépjárművek számára is megnyissák a hidakat. A Facebookon nemrég többen felvetették, mikor lesz a tényleges átadása ezeknek az összekötő kapcsolatoknak. Az egyik ilyen megjegyzésre Farkas Egon, Őrhalom polgármestere reagált röviden a posztra adott válaszában, arra utalva, hogy lényegében elhárult minden akadály a hivatalos megnyitás előtt, ugyanakkor tudvalevő, hogy Szlovákiában néhány hete volt a parlamenti választás, az új kormány még nem alakult meg, és természetesen a kiemelkedő alkalommal a legmagasabb szinten, legalább külügyminiszteri minőségben szeretnék képviseltetni magukat az ország irányítói. A nem hivatalos tájékoztatások alapján ez legkorábban november elején-közepén valósulhat meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában