Biciklitúra

2023.10.22. 17:17

Birtokba vették az új Ipoly-hidat is Drégelypalánknál a határon átívelő túrán a kerékpárosok

Az esős időjárás ellenére közel ötvenen indultak el Drégelypalánkról a Kerékpárral 7 határon át elnevezésű élményekkel teli, 34 kilométeres túrára szombaton.

Lukács Zsófia

Felemelő érzésben lehetett része a csapatnak: elsőként léphette át az országhatárt az új, még átadás előtt álló Ipoly-hídon

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A határon átnyúló kerékpáros túrát a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület és a Drégelyvár Alapítvány együttesen szervezve az Építési és közlekedési Minisztérium jóvoltából indította útjára szombaton. A program reggel 9 órakor Drégelypalánkon megnyitóval vette kezdetét, ahol Pivarcsi Zsolt, Drégelypalánk község alpolgármestere, Dombai Gábor, a Drégelyvár Alapítvány elnöke, valamint Pásztor Ildikó, a Sugárkankalint Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédükben felhívták a figyelmet a Szondi kultusz ápolásának fontosságára és a határontúli kapcsolatok erősítésére.

Különleges engedéllyel abban a felemelő érzésben lehetett része az 50 fős kerékpáros csapatnak, hogy elsőként léphette át az országhatárt az új, még átadás előtt álló Ipoly-hídon Drégelypalánk és Ipolyhídvég  között. A felvidéki oldalon a település polgármestere, Lestyánszky Viktor köszöntötte az érkezőket, a település emlékül egy erre az alkalomra készült képeslappal is meglepte a túrázókat. Ipolyhídvég után Tesmagra tekertek tovább, ahol betértek a templomba és a helyiek örömteli fogadtatásában részesültek. Innen a Kopasz-hegyre gyalog jutottak fel, ahol gyönyörű kilátás tárult eléjük az Ipoly-völgyére.

 Drégelypalánk és Ipolyhídvég  között a mintegy ötven kerékpárosból álló csapat      
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Ezután Ipolyságra vezett az útjuk Révész Angelika, az Ipolysági Városi Hivatal tanügyi munkatársának szervezésével, ahol a helyieknek köszönhetően finom ebédben volt részük. Ezt követően Pálinkás Tibor, a Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria vezetője mutatta meg nekik a múzeumot. A túrázók megálltak a Menora Saag Centrum Artis udvarán, majd végül az egykori megyeházánál pihentek meg, ahol Zachar Pál polgármester mutatta be a várost és az épületet. Visszatérve a magyar oldalra Hont községben, Gál Magdolna polgármester és a helyi fiatalok palacsintával várták a kerekezőket. A túra a Tsitári kápolnánál a Szondi-alagút megtekintésével ért véget.

A regisztrált túrázók nyakbaakasztható útleveleken gyűjtötték az egyes állomások pecsétjeit. – 2006 óta rendszeresen szervezünk kerékpártúrákat. Nagy dolognak tartom, hogy a rendezvény a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként is megállta a helyét,  amelyen a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség Aktív Magyarország progamjának köszönhetően is megismerhettük a felvidéki értékeinket és szorosabbra fűzhettük a kapcsolatainkat – ismertette Pásztor Ildikó.

Nagy volt az érdeklődés, rövidesen megismétlik a túrát

Kiemelte, hogy a felvidéki kerékpáros barátaik, rendszeres résztvevői a zöldutas túráiknak, most ők szervezték a határon túli programokat és várták őket nagy szeretettel. Idén többek között Nagy Tímea, Ipolyság alpolgármestere is teljesítette a túrát. Pásztor Ildikó arra is kitért, hogy a hagyománnyá vált kerékpártúrát a nagy érdeklődésre való tekintettel hamarosan megismétlik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában