Szakmai találkozó

2023.10.08. 10:58

Ipoly-hidak erősítik Nógrád kapcsolatait a határ menti településekkel

Nagy érdeklődés övezte a Nógrád Vármegyei Mérnöki Kamara által a közelmúltban szervezett, Ipoly-hidakról szóló szakmai találkozót. A résztvevők fejet hajtottak a kétszáz évvel ezelőtt született Madách Imre emléke előtt is.

Gulyás Edina

Rendkívül sikeres volt a találkozó, amit nagy érdeklődés övezett.

Fotó: Beküldött

Az ország három legkisebb mérnöki kamarája, a nógrádi, a hevesi és a tolnai, évekkel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást, amely a helyi mérnökség szakmai képviseletét és érdekérvényesítését hivatott szolgálni. A megállapodás értelmében minden évben megszerveznek egy szakmai találkozót, amely jó alkalmat ad a konzultációkra a közös ügyekről és a személyes, baráti kapcsolatok ápolására is. Idén a nógrádi kamara került sorra, a kétnapos program központi témáját az Ipoly-hidak adták.

– A rendezvény első napján Balassagyarmaton fogadtuk a kollégákat, akik a Vármegyeházán több szakmai előadást is meghallgathattak. Egyebek mellett elhangzott, hogy korábban 47 híd kötötte össze az Ipoly két oldalán fekvő településeket. Ezek egy részét a trianoni döntést követően bontották le, a megmaradt építményeket pedig a II. világháború végén robbantották fel a visszavonuló német csapatok. Mára négy híd épült újra, ezek közül hármat tekintett meg a találkozón résztvevő, mintegy kilencven szakember – fogalmazott Bókáné Bakos Mária, a Nógrád Vármegyei Mérnöki Kamara elnökségi tagja. 

Mint mondta, a szakmai előadásokat követően a Palóc Ringen folytatódott a program, ahol többen is éltek a lehetőséggel és gokartba pattanva rótták a köröket. A nap gyönyörű környezetben, a szlovákiai Ipolyságon ért véget. A borkóstolóval egybekötött baráti beszélgetésnek a Börzsöny és a Drégelypalánki vár csodás panorámája adta a hátteret. 

Ellátogattak a Madách kúriába

– A rendezvénysorozat második napján az alsósztregovai Madách kúriába látogattunk el. A szépen helyreállított kastélyt és kertjét is megnéztük, majd a Madách 200 emlékév kapcsán megkoszorúztuk a nagy író sírját – tájékoztatott Bókáné Bakos Mária, hozzátéve: – A következő és egyben utolsó állomás Fülek volt, ahol megtekintettük a várban berendezett kiállítást. 

A szakember arra is kitért: rendkívül sikeres volt a találkozó, amit nagy érdeklődés övezett. A résztvevőknek nagyon tetszett az Ipoly menti táj, sokan megjegyezték, hogy egyéni programok keretében még visszatérnek erre a gyönyörű vidékre. A térség sokat fejlődött az utóbbi években, amit nem csak a hozzánk érkező vendégeknek, hanem az itt élőknek is érdemes megnézni. 

– Mindezeken túl azt is érdemes kiemelni: nagy előrelépés a határ menti kapcsolatokban, hogy sorra épülnek a hidak az Ipolyon, hiszen a folyó szlovák oldalán magyarok lakta települések találhatók, amelyeket eddig csak jelentős kerülővel lehetett elérni. Ma már gyalog, kerékpárral, vagy autóval is át lehet kelni a hidakon, később esetleg a tömegközlekedés megindulhat. A hidak szimbolikusan és a napi gyakorlatban is összekötik a határ menti településeken élőket, ami reményeink szerint hozzájárul majd a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősödéséhez a két országban élő szomszédok között – húzta alá Bókáné Bakos Mária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában