Előrjelzés

2023.10.11. 19:58

Nógrádban lecsengőben már a parlagfűszezon, hűvösebbre változik az időjárás is

A végéhez közeledik a parlagfű pollenszezon, de a késő nyári időjárástól is búcsút vehetünk, ugyanis hamarosan beköszönt az igazi ősz.

Nagy Orsolya

Fellélegezhetnek az allergiások, lecsengőben a parlagfű pollenkoncentrációja

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arról számolt be honlapján, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja országosan alacsony szintre csökkent. Helyenként még előfordulhat közepes koncentráció, a parlagfűre érzékenyeknél esetenként pedig jelentkezhetnek allergiás tünetek. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra is kitért, hogy a többi lágyszárú allergén, mint az üröm, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, az útifű, a kender, valamint a lórom, az ernyősvirágzatúak, így a rézgyom és a szerbtövis virágpora országosan legfeljebb alacsony koncentrációban van jelen a levegőben.
Hozzátették: helyenként találkozhatnak az arra érzékenyek a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel. Utóbbinak pollenkoncentrációja elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is.

Csapadék nem várható, a reggel párás lehet

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a kültéri allergén gombák spóraszáma országosan nagyon magas.
Az allergiásoknak éppen ezért azt tanácsolják, hogy nedves takarítással és a lakástextilek mosásával távolítsák el a beltérben a szezon során felhalmozódott pollent.

Hamarosan viszont fellélegezhetnek az allergiások, ugyanis a napokban beköszönt az ősz. 
Kókai Ádám, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta portálunknak, hogy csütörtökön lesznek  ködös területek, ezek délutánra elmúlnak, helyét pedig napos és fátyolfelhős időjárás veszi át.

Hozzátette: csapadékra sem kell számítani egészen vasárnapig. A hőmérséklet a napokban pedig 20 Celsius fok körül, vagy felette alakul majd, tehát késő nyári időjárást élvezhetnek a lakosok.
A meteorológus kiemelte, vasárnap markáns hidegfront érkezik a Kárpát-medencébe, amelynek hatására visszaesik a hőmérséklet, így hétfőn már csak 15 Celsius fok lesz. Az éjszakai órákban pedig 5 fok alatt alakul a hőmérséklet. Mint mondta, a késői nyárias időjárást már csak pár napig élvezhetjük, vasárnaptól ugyanis igazi őszi időjárás várható és a legfrissebb számítások szerint nem is tér vissza már a kellemes meleg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában