Könyvbemutató

2023.10.03. 14:20

Szujó Zoltán sportriporterként szinte az egész világot bejárta

Rengeteg helyre jutott már el sportriporterként a salgótarjáni születésű Szujó Zoltán, aki 2022 decembere óta betölti a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöki tisztét is.

Csongrády Béla

Sokakat mozgatott meg, hogy az ismert salgótarjáni sportriporter könyvéről kérdezhessenek

Forrás: Beküldött fotó

Az elmúlt század utolsó évtizedeiben volt egy – mások mellett Földi Péter, Hegedűs Morgan, Hibó Tamás, idősebb Szujó Zoltán nevével fémjelzett – nagy generáció kiegészülve némely idősebb művésszel – Czinke Ferenccel, Iványi Ödönnel, Lóránt Jánossal, Mustó Jánossal –,  amely figyelemre méltó, jelentős képzőművészeti vonulatot, de lehet mondani korszakot jelentett Salgótarjánban. Ezúttal azonban nem róluk lesz szó, annál is kevésbé, mert ez az írás a sportrovatba kívánkozik s csak annyiban függ össze a fentebb említettekkel, hogy egyikük fiáról, Szujó Zoltánról esik szó benne.

A későbbi neves sportriporter Salgótarjánban született 1977-ben, ifjúkora azonban Gyomaendrődön telt. Ott is érettségizett a Kner Imre Gimnáziumban, majd Békéscsabán a Körös Főiskolán diplomázott 1999-ben. A 2000-es évek elejétől különböző televízióknál riportereskedett, műsorokat vezetett. Példaképének Knézy Jenőt tartotta, illetve tartja mindmáig. Neve elsősorban a Forma 1-es autóversenyekkel összefüggésben lett híres, hiszen hosszú esztendőkön át közvetítette, kommentálta a világ számos városából ezeket a népszerű versenyeket. Védjegyévé vált az „Öveket bekapcsolni” kiszólás. Nem véletlenül ezt adta könyve címének is. Számára rendkívül nagy megtiszteltetésnek számít, hogy a kötetbe a Forma 1-et globális üzleti vállalkozássá fejlesztett brit üzletember, Bernie Ecclestone írt előszót.

ifj. Szujó Zoltán könyve egyre népszerűbb a motorsportok kedvelői körében
Szujó Zoltán könyve egyre népszerűbb a motorsportok kedvelői körében
Fotó: Beküldött fotó

A közelmúltban a Salgótarjáni Rendezvény és Médiaközpont meghívására szülővárosában járt. Az ilyenfajta programok állandó helyszínén, a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokában találkozott a közönséggel s csakúgy mint a könyvben, itt személyesen is számos érdekes, különleges élményét osztotta meg az érdeklődőkkel s ezzel mintegy sokakat avatott be a Forma 1 szűkebb világába. Annál is inkább tehette ezt, mert több pilótához is közeli viszony fűzi. Ifj. Szujó Zoltán különböző módokon részes lehetett a 2012-es londoni olimpiai tévéközvetítéseinek is. Különös szoros kapcsolat van a kosárlabdával – fiatalabb korában edzői vizsgát is tett – és mindig szívesen közvetített ökölvívó-meccseket is. Ezek élén természetesen Kovács István és Erdei Sándor mérkőzései állnak.

A vendég az ankét során megerősítette, hogy 2022 decembere óta betölti a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöki tisztét és készséggel, legjobb tudása szerint őszintén válaszolt a közönség soraiból érkezett kérdésekre is. Például arra, hogy mit tud az évekkel ezelőtt súlyos síbalesetet szenvedett egykori legendás Michael Schumacher egészségi állapotáról vagy az autók technikai fejlesztésének lehetőségeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában