Nool.hu videó

2023.10.27. 20:33

Hon- és rendvédelmi vetélkedőn versenyezhettek a diákok a bátonyi középiskolában (fotók, videó)

Tizedik alkalommal mérhették össze ügyességüket, kitartásukat és tudásukat az általános iskolás csapatok hon- és rendvédelem témakörében a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban. A vetélkedőn résztvevő tizenegy csoport közül végül a mátranováki Lázadó fiúk szerezték meg az első helyet.

Veres Edina

Tizedik alkalommal mérhették össze ügyességüket, kitartásukat és tudásukat az általános iskolás csapatok

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Immár egy évtizedes hagyomány a Fáy András nevét viselő 75 éves bátonyterenyei középiskolában, hogy a környák általános iskoláiból érkező diákcsapatok számára hon- és rendvédelmi vetélkedőt szervez. Idén a megmérettetésre öt oktatási intézményből – a Mátranováki Fekete István Általános Iskolából, a dorogházi Móra Ferenc Általános Iskolából, a bátonyterenyei Bartók Béla Általános Iskolából, a karancslapujtői Mocsáry Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából, valamint a karancsaljai tagiskolájából – összesen 11 csapat érkezett.

Az esemény első mozzanataként Maruzs László, a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium igazgatója köszöntötte a középiskola ebédlőjében megjelent gyerekeket és kísérőtanáraikat. Beszédében kiemelte, hogy a hon- és rendvédelmi vetélkedőt immár 10. alkalommal rendezték meg középiskolájukban. Ezt követően kifejezte az iránti reményét, hogy a diákok sok élménnyel térhetnek haza a próbatételről, majd jó versenyzést kívánt a háromtagú csapatoknak.

A program ezután az ebédlőben folytatódott, lényegében az első feladattal, amely során a csapatok bemutatták az előre elkészített csapatzászlójukat, valamint elszavalták indulójukat. Még mielőtt a tizenegy csoport – a melléjük csatlakozó két-két Fáy-s diák kísérővel – szerteszéledt a rájuk váró állomások helyszínét keresve, a fiatalok megtekintettek egy epizódot A nagy ho-ho-ho horgász című rajzfilmsorozatból. A mese természetesen feladatként is visszaköszönt a nap során.

A próbatételekkel kapcsolatban Maruzs László portálunk érdeklődésére elmondta: az MH 3. TVE 25. Területvédelmi Zászlóalj katonái, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere, illetve a Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai mellett a Bátonyterenye Városi Szociális- és Gyermekjóléti Központ kollégái is készültek feladattal a gyerekeknek. Hozzátette: a rendvédelmi szervek – honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem – helyileg illetékes szervezeteivel és az előbb említett intézménnyel hosszú időre visszatekintően jó kapcsolatot ápolnak, illetve kölcsönösen részt vesznek egymás rendezvényein. Az igazgató azt is elárulta, hogy a hon- és rendvédelmi csapatverseny nem titkolt célja, hogy – a honvédelmi nevelés fókuszba helyezése mellett – interaktív módon tudják bemutatni intézményüket a környékbeli általános iskolák pályaválasztás előtt álló diákjai számára. Mint kifejtette: bíznak abban, hogy a gyerekek közül többen visszatérnek majd érdeklődőként a Fáy december 1-jén, pénteken tartott nyílt napjára, illetve végül a középfokú tanulmányaik folytatásához a bátonyterenyei középiskolát választják majd.

Ügyességük, tudásuk, kitartásuk és erőnlétük mellett memóriájukra is szükségük volt a versenyzőknek

Az ebédlő után a versenyzőkre összesen 11 állomás várt a Fáy-ban, amelyeket forgószínpadszerűen kerestek fel. A sportcsarnokban egyfelől akadályversenyre bukkantak a fiatalok, amely során ügyességük mellett erőnlétüket tehették próbára, másrészről pedig az első emeleten íjászkodásban bizonyíthatták rátermettségüket. A Fáy lőszobájában airsoft-tal lőttek célba a diákok a nógrádi zászlóalj katonáinak felügyelete mellett, míg a volt nyilvántartó teremben a rendőrség bűnmegelőzéssel kapcsolatos feladatlapjának kérdéseit válaszolhatták meg. A katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei kirakóval és totóval készültek a csapatok számára. A versenyzők egy másik állomáson az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos ismereteiket kamatoztathatták, illetve memóriájukat is megcsillogtathatták. A Városi Szociális Központ állomásán játékos feladatok, például puzzle várt a fiatalokra, a 14-es tanteremben egy akadálypálya kapott helyet, amely teljesítése közben a diákok bizonyíthatták ügyességüket. Az általános iskolásokat emellett gépkarabély szét- és összeszerelés is próbára tette, illetve a feladatok sorát erősítette a Fáy-ban nemrég nyílt Kertész Imre- kiállítással kapcsolatos keresztrejtvény is. Végül, de nem utolsósorban a már említett rajzfilmmel kapcsolatos kérdések is próbára tették a gyerekek memóriáját.

A próbatételek befejeztével – az elért pontszámok összesítése után – fény derült az eredményekre. A harmadik helyezést a bátonyterenyei Bartók Béla Általános Iskola Végvári Vitézek csoportját alkotó diákok szerezték meg. A második helyen végeztek a Dorogházi Farkasok, akik a Móra Ferenc általános iskolából érkeztek a megmérettetésre. A tizedik alkalommal megrendezett hon- és rendvédelmi vetélkedőn a Mátranováki Fekete István Általános Iskola Lázadó Fiúk nevű csapata bizonyult a legeredményesebbnek. Természetesen a szervezők minden résztvevő csapat teljesítményét ajándékkal jutalmazták, így senki sem távozott az általános iskolások közül a Fáy-ból üres kézzel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában