Konferencia

2023.10.09. 19:28

Emlékeztek a hőstettre, nem merülhet feledésbe az 1919-es kisterenyei csata

Fegyverrel a kézben az otthon védelmében, Kisterenye 1919 címmel tartottak konferenciát hétfő délután a településen a helyi önkormányzat és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében, amelynek a helyi művelődési központ adott otthont.

Nagy Orsolya

Nagy-Majdon József megnyitója

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A rendezvényen Dr. Padányi József vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyetemi tanára elmondta, hogy a konferencia célja, hogy egy történeti visszatekintést mutassanak be azokról az időkről, amely nem volt könnyű az itt élőknek, hiszen az első világháború után, 1919-ben a cseh betörés tovább nehezítette a térség és az ország helyzetét. Ezt a témát járták körül.

Nagy-Majdon József polgármester elárulta, hogy készültek erre a napra és már készülnek egy másik nagy eseményre is, ugyanis jövőre lesz 35 éves Bátonyterenye, amely egy fiatal város, persze a településrészek történelme több évszázadra nyúlik vissza.

Sokan jöttek el az érdekes előadássorozatra
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az 1919-es csatával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy igen bátor esemény volt, hiszen az első világháborúból hazatért, megfáradt katonák megérkeztek a családjukhoz, de nem pihenhettek meg, mert még egyszer fegyvert kellett ragadniuk és meg kellett vívniuk a harcukat, hogy magyar kézben maradhasson ez a föld. A településvezető bízik benne, hogy ez a konferencia egy folyamatnak a kezdete, és reméli, hogy az elhangzott előadások majd írásos formában is megjelennek, hogy bárki számára elérhetőek legyenek.

Fegyvert fogtak a kisterenyeiek, hogy megvédjék a magyar föld egy darabját. Korabeli fotó a helyszínen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora elmondta, hogy egyetemük egyik feladata, hogy a Ludovika Akadémia hagyományait ápolja és továbbadja.

– A Ludovika hagyományai kapcsán olyan értékre gondolunk, mint a hűség, a kötelességtudat, a bátorság, a fegyelem és a bajtársiasság. Amikor 1919 májusának honvédő hőseire emlékezünk, akkor is ezek az értékek jelennek meg előttünk – fejtette ki a rektor.

Mint mondta, az egyetem elkötelezetten támogatja az 1919-ben zajlott honvédő harcok kutatására, bemutatására, a hősök emlékének méltó áldozására vállalkozó kezdeményezést, amelynek ez a konferencia is szerves része. A rektor felidézte az 1919 májusában zajló csatát, majd kiemelte, hogy emlékezni kell azokra a napokra, amikor a létéért, a megmaradásáért küzdő országra újabb és újabb ellenség támadt. Emlékezni kell azokra a hétköznapi hősökre, katonákra, bányászokra, vasutasokra és polgárokra, akik életüket sem sajnálták feláldozni a haza függetlenségéért és otthonuk nyugalmáért.

Hangsúlyozta: kötelességünk vigyázni arra, hogy tetteik ne merüljenek feledésbe. Bátonyterenye és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése arra vállalkozott, hogy ezt a kötelességét együtt teljesítsék.

A konferencia résztvevői egyébként egy filmet is megtekinthettek Bátonyterenye a levegőből címmel, valamint érdekes történelmi előadásokat hallhattak neves előadóktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában