Rendezvények

2023.10.01. 15:30

Az október is sok színes programot tartogat a nógrádi településeken

Igazán nem lehetett ok panaszra az elmúlt hónapokban a programokat illetően, minden hétvégére jutott rendezvény, amelyek között minden korosztály megtalálta a neki leginkább megfelelőt. Szűkebb hazánk településein októberben sem áll meg az élet, nem kell félretenni a rendezvénynaptárt!

Gulyás Edina

Szüreti felvonulás Hollókőn, a világörökségi helyszín ófaluban. A mulatságok minden évben októberben tartják

Forrás: Nool.hu

Fotó: Fotó: NMH archív

Különleges hangszerek, sparhelt és hagyományok

A magunk mögött hagyott hétvége is bővelkedett programokban, amint arról portálunk is beszámolt, szombaton Mihálygergén megtartották a Különleges Hangszerek Találkozóját, Cereden sparheltfesztiválra várták az érdeklődőket. Vasárnap Varsányban – szüreti vigassággal egybekötve – a Szent Mihály-napi palóc búcsút rendeztek. 

– E nap számunkra mindig a hagyományőrzésről szól, hiszen kötelességünknek érezzük, hogy megőrizzük az elődeinktől kapott értékeket a következő generációk számára. Emellett fontos tartjuk, hogy az itt élők is szeressék és megbecsüljék az ünnepeinket, hiszen csak így tudjuk megőrizni azokat a jövőbe is – fogalmazott Kanyó Judit, Varsány polgármestere. 

Jövő héten is számos program várható, a szüret jó alkalom a vigasságra

Szécsényben október 7-én, szombaton a Szécsény Feszt elnevezésű rendezvényre várják az érdeklődőket a kastélykertben és a sétálóutcában. A délután a vármegye egyik legnagyobb szüreti felvonulásával és körtáncával kezdődik, majd hagyományőrző műsorokat láthatnak a résztvevők. 

Ugyan a világörökségi falu legnagyobb és országszerte híres programja a Hollókői Húsvét, a szüreti mulatságnak is megadják a módját. A település önkormányzata közösségi oldalán adta hírül, hogy október 7-én, szombaton szervezik azt meg.  Lesz felvonulás, tánc és kisbíró hirdeti ki az elmúlt év eseményeit. 

A megye legédesebb fesztiválját tartják Palotáson

Palotás az egyik olyan települése szűkebb hazánknak, ahol az év szinte minden szakában változatos programokkal kedveskednek a helyieknek és az ide látogatóknak egyaránt. 

– A sok érdeklődőt vonzó Tortafesztivált a pandémia miatt tavaly és tavalyelőtt is őszre időzítettük. Nincs ez másként idén sem, október 7-én tartjuk meg a község egyik legnépszerűbb programját – tájékoztatott Szabó Mihály, a település első embere. – Ebben az évben rekordszámú, közel hatvan nevezés érkezett. Az ország szinte valamennyi pontjáról, sőt Erdélyből és a Felvidékről is érkeznek szemet gyönyörködtető édes alkotások. 

Hozzátette október 22-én immár 16. alkalommal rendezik meg a tókerülő futást, de az idősek napi ünnepség és az adventi gyertyagyújtás, végül a falukarácsony sem marad el. 

Népviseletben báloznak a települések Rimócon

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szerveznek viseletes bált október 21-én Rimócon. Szabó Vilmos polgármester portálunknak elmondta: Nógrád vármegye oly sok településén van élő viselet. Egyre többen öltik magukra különböző rendezvényeken, szentmisék alkalmával a hagyományos ruhadarabokat. 

– Ezt a tendenciát szeretnénk tovább erősíteni a bállal, amire természetesen népviseletben várjuk az egyes községek képviselőt. Több, mint ötven falut szólítottunk meg ezzel kapcsolatban – tájékoztatott Szabó Vilmos. 

Ha nincs hó, akkor is várnak a fesztiválok

Télen a zord időjárás ugyan nem kedvez a szabadtéri programoknak, de van olyan esemény, amit csak ebben az évszakban lehet megtartani. Az ország leghidegebb települése címet oly sokszor bezsebelő Zabarban az elmúlt évek hagyományai szerint januárban tartják meg a Hidegfesztivált. Ferencz Nándor Lajos, a falu első embere arról tájékoztatott, hogy nem szeretnék ezt megszakítani, így a tervek szerint – amennyiben a szükséges források és a megfelelő helyszín is rendelkezésre áll – 2024. január 13-án tartják meg 4. alkalommal Zabar legnagyobb érdeklődésre számot tartó programját. 

A kocsonya nem mindennapi fogás, azonban szinte csak télen lehet azt elkészíteni. Ezért a megszokottak szerint Héhalomban február első hétvégéjén rendezik meg a Kocsonyafesztivált. A kulturális programokkal színesített eseményen a látogatók megkóstolhatják ezt a különleges ételt – ismertette Bakos József polgármester, aki azt is elárulta, hogy ezt megelőzően sem unatkoznak a helyiek, ugyanis október 21-én tartják a Hazaváró napot, amelyre a településről elszármazottakat hívják, de az adventi gyertyagyújtás a falukarácsony sem marad el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában