Nool.hu videó

2023.10.28. 16:00

A vidéki fiatalság helyzetéről tanácskoztak a nógrádsápi konferencián (videó)

Az 5 Testvér Egyesület együttműködő partnerükkel, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal (MNVH) közösen tartott fórumot minap a nógrádsápi művelődési házban. A konferencia célja a vidéki fiatalság helyzetének, valamint kilátásainak bemutatása volt.

Lászlók Judit

Gali Máté, az 5 Testvér Egyesület alelnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A konferencián Gali Máté, az 5 Testvér Egyesület alelnöke köszöntötte a résztvevőket.
– Az egyesületünk egy újonnan alakult civilszervezet, amelyet öt Nógrád vármegyei – nógrádsápi, nagyoroszi, berceli – testvérpár hozott létre. Az a célunk, hogy összefogjuk azokat az embereket és szervezeteket, akik hozzánk hasonlóan a helyi tradíciók és értékek megőrzését, valamint átörökítését rendkívül fontosnak érzik, illetve a vidéki identitást magukénak vallják – mondta Gali Máté, hozzátéve: – Rendezvényünkkel szerettünk volna egy vidéki ifjúsági konferenciának is teret adni a fiatal gazdák és a helyi termelők bevonásával, illetve ezt megfűszereztük értelmiségiek meghívásával, ifjúságkutatóval és történésszel. 

Ezután Pintér Bertalan, Nógrádsáp polgármestere szólt a megjelentekhez. Köszöntőjében kiemelte, örül annak, hogy a konferencia a vidékfejlesztés és a vidéki ifjúság helyzetével foglalkozik. 

Hogyan maradhatnak helyben a fiatalok?

Ezt követően Bíró Anna, az MNVH Nógrád vármegyei területi felelőse, a rendezvény társszervezője beszédében hangsúlyozta, szükség van az olyan ritka közösségekre, mint az 5 Testvér Egyesület, ami példaként szolgálhat a vidéki fiatalságnak. Ugyanis az ifjúság helyben tartásának az egyik fontos tényezője, hogy a jövőben tudnak-e ilyen közösségek létrejönni, ami majd az alapja lehet annak, hogy ezek a közösségek továbbra is a kistelepüléseken maradjanak.  Kifejtette továbbá, Nógrád vármegye közel van a fővároshoz, így azon fiatalok közül, akik a fővárosban tanulnak tovább egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevesen térnek ide vissza. Ez ellen szeretnének tenni a vidékfejlesztésben rejlő lehetőségeket kihasználva.

– A jövőben a Nógrád vármegyei fiatalokat segítjük. A fórum pedig lehetőség arra, hogy megismerjük egymást, és azokat a lehetőségeket, amelyek 2024-től várnak ránk – fogalmazott Bíró Anna. Hozzátéve, a mezőgazdaságiak mellett fontosak azok a pályázatok is, amelyek a szolgáltatások terén adnak lehetőséget a fiataloknak. Ugyanis egyre inkább növekszik azoknak a száma, akik valamilyen szolgáltatást végeznek vidéki településeken. Mint mondta, ebben nyújt segítséget a Leader program, ami az egyetlen olyan támogatási forma a fiatalok számára, amivel a vidéki térségben működő vállalkozásukat segíthetik, fejleszthetik. 

Támogatási formák nyílnak meg a fiatal gazdák előtt

Az eseményen részt vett Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) Nógrád Vármegyei Szervezetének az elnöke is, aki arról beszélt, hogy a NAK fontos feladata, célkitűzése, hogy támogassa a fiatalokat a helyben maradásban és a már meglévő gazdaságok további működtetésében, vagy újak létrehozásában. 

– A magyar agrártársadalom, más európai nemzetekhez hasonlóan elöregedőben van, a gazdálkodók hatvan százaléka a következő tíz évben el fogja érni a 70. életévet. Mindez azt jelenti, hogy számos gazdaság van veszélyben a továbbörökítés, további működés szempontjából. Ez egy nemzetgazdasági kockázat, amit a kormányzat is így kezel – fogalmazott Csáki Balázs, aki hozzáfűzte: – Az a feladatunk, hogy ez a generációváltás zökkenőmentes legyen és a fiataloknak minél több lehetősége legyen arra, hogy a saját gondolataikkal fejlesztve tovább tudják vinni az idősebbek örökségét. 

Kiemelte: erre a közös agrárpolitikában egy elkülönített kassza is van a fiatal gazdák támogatásra. Ugyan megmaradnak a korábbi támogatási formák, de annak érdekében, hogy a támogatások jól hasznosuljanak azok kibővített összegekkel, beruházási és egyéb fejlesztési pályázatokkal lesznek elérhetőek. Megközelítőleg százezer euró lesz várhatóan elérhető a fiatal gazdák támogatása esetében.

Több szakember és termelő tartott előadást
Az esemény délelőtti szekciójában Székely Levente szociológus, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója, Borgulya Gizella erdei gomba és fűszernövény termelő tartott előadást, majd Hegedűs Zoltán történész–publicistával Gali Máté történész beszélgetett. A rendezvény délutáni szekciójában Pintér Bálint fiatal gazdálkodó, Lehoczki Dávid, a Lehoczki Méhészet alapítója, Maszlik Zoltán, a Maszlik Családi Gazdaság gazdálkodója, Márkus Dávid, a Hékás – tanyasi finomságok tulajdonosa, Jónás Bálint egyéni vállalkozó, valamint Burcsányi Vivien állattenyésztő, a Nógrádsápi Naposrét farm alapítója tartottak előadást. A konferenciát Gali Tamás villamosmérnök, az 5 Testvér Egyesület elnökének gondolataival zárták. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában