Nool.hu podcast

2023.09.16. 11:36

Nógrád-szerte vadriasztó prizmákkal csökkentenék a balesetek számát (podcast)

Komoly összefogással igyekeznek csökkenteni a vadelütéssel járó balesetek számát a szakemberek, de a megelőzés érdekében a sofőrök részéről sem árt az óvatosság.

Angyal Eszter

A vadriasztó prizmák megtörik az érkező járművek reflektorainak fényét és bevetítik arra a területre, ahol a vadak mozognak (borítóképünk 2022-ben készült)

Forrás: Nool archívum

Fotó: Hüvösi Csaba

Évente közel 300 vadgázolás történik Nógrád vármegye útjain az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint, épp ezért rendkívül fontos, hogy megoldást találjanak a szakemberek az ilyen jellegű balesetek számának a csökkentésére. Mint arról tavaly tavasszal beszámoltunk, a vadgázolások számának csökkentése érdekében korábban egy innovatív ötlettel állt elő a Nógrád Megyei Vadász Szövetség, méghozzá az országosan is egyedülálló egyirányú vadátjáró kapuval, ami még a tavalyi évben meg is valósult a Vizslás és Salgótarján közötti szakaszon, s már akkor előirányozták, hogy további kapuk telepítését is tervezik a 21-es számú főút mentén.

Ahogy arról korábban több cikkünkben is írtunk, a rendőrség és a Közút is igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy csökkenjen az ilyen típusú balesetek száma. A napokban a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésének köszönhetően újabb vadriasztó prizmákat helyeztek el a 22-es számú főút mentén, ezúttal a 10-es és 18- as kilométerének a szakasza volt soron. Ezektől az eszközöktől a vadelütéssel végződő balesetek számának a csökkentését remélik a szakemberek. Ugyanilyen prizmákat egyébként tavaly nyáron is telepítettek már a 22-es számú főút három szakaszára, akkor szintén 200 darab eszközt helyeztek ki a megelőzés érdekében.

A különféle eszközök telepítése mellett maguknak a sofőröknek is érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadni vezetésük során, hogy amennyiben mégis vad tévedne az úttestre, a lehető legkisebb problémával végződjön a "találkozás".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában