Megelőzés

2022.06.10. 13:07

Prizmák riasztják el a vadat a forgalmas nógrádi közút közeléből

A vadelütéssel végződő közúti közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében a 22-es számú főút három szakaszán helyeznek ki vadriasztó prizmákat a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembereivel.

V. E.

Forrás: H.Cs., NMH

A 200 eszközt a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szerezte be a saját költségből. A prizmák közül mintegy 80 darabot erősítettek fel pénteken a szakemberek a főút bal oldalán a megyeszékhely végétől a Csókáspusztai elágazóig, míg a másik irányba a Kőkútpusztai elágazótól egészen Salgótarján lakott területéig. A prizmák felszerelése – várhatóan a jövő héten – a balassagyarmati térségben, például Érsekvadkert közelében folytatódik majd.

Bárnai Kinga rendőr őrnagy, a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára elmondta: a prizmákat olyan útszakaszokon erősítik fel a terelőoszlopokra, ahol a statisztikai adatok alapján az utóbbi időszakban több alkalommal fordult elő vadelütéssel járó közúti közlekedési baleset.

– A kék fóliás optikai vadriasztó prizmák az érkező járművek reflektorainak fényét megtörik és bevetítik arra a területre, ahol a vadak mozognak. Ennek köszönhetően a jármű elhaladásakor egy úgynevezett stabil optikai riasztókerítés jön létre, amelynek hatására várhatóan az állatok elkerülik a közúti forgalmat, miközben a fényhatás a járművezetőket nem zavarja – mondta Bárnai Kinga.

Hozzátette: az eszközök tartósan ellenállnak a környezeti hatásoknak, így nem tesz kárt bennük a nagy hőingadozás, a magas hőmérséklet, a napsugárzás, vagy az egyéb időjárási viszontagságok, de a sózás maró hatásai sem.

A szakemberek reményei szerint a felszerelt vadriasztó prizmáknak köszönhetően a vadelütéses balesetek számának csökkentését tapasztalhatják majd a 22-es számú főút érintett, három szakaszán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában