Trafibox

2023.09.28. 19:28

Már készíti a drága fotókat a 21-es főútra telepített traffibox (fotók)

A műszaki átadót és üzembe helyezést követően csütörtök délelőtt „debütált” szűkebb hazánk első, egyelőre egyetlen traffiboxa Bátonyterenye külterületén. A döntéshozók számára nem volt kérdés, hogy a „doboz” telepítésének helyszínét a 21-es számú főút nagybátonyi lehajtója jelenti majd, ahol az elmúlt időszakban egymást érték a súlyos balesetek.

Veres Edina

A készülék üzembe helyezésével várhatóan javul a közlekedési morál ezen a balesetveszélyes területen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Egyre lassítottak az autósok a 21-es számú főúton, a Sulyom-hegy alatt található nagybátonyi elágazónál csütörtök délelőtt, amikor is az ott elhelyezett traffiboxot beüzemelték a rendőrök a műszaki átadó során.

– Jó hír a bátonyterenyeieknek és a szabálykövető autósoknak, illetve rossz hír a gyorshajtóknak és szabálytalankodóknak, hogy csütörtökön Bátonyterenye határában, a 21-es számú főút mentén a traffibox megkezdte a hivatalos működését – fogalmazott a helyszínen Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere. A városvezető kiemelte, hogy a sebességmérő-műszer kihelyezése a szóban forgó területre fontos hiánypótlást jelent.

Rendkívül veszélyes a csomópont

– Az elmúlt évek azt mutatják, hogy ez a csomópont az egyik legveszélyesebb a 21-es közlekedési főútvonalon. Mindennek oka a kereszteződés adta nagyívű kanyarodási lehetőségek. Akadnak autósok, akik nem tartják be a közlekedési szabályokat, illetve a sebességhatárokat és ebből adódóan több súlyos baleset is történt már ezen a szakaszon – fejtette ki Nagy-Majdon József, aki ezután köszönetét fejezte ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak. 

Mint mondta, amikor a főkapitányságnak lehetősége nyílt egy traffibox kitelepítésére, akkor egyértelmű volt számukra, hogy azt Bátonyterenyére, a Sulyom-hegyhez helyezik majd el. Hozzátette: mindennek egy feltétele volt, hogy a város önkormányzata állja a telepítés költségeit. Az összeg kifizetését a képviselő-testület döntése értelmében vállalták. Így a mintegy 4,3 millió forintos ráfordításnak köszönhetően telepíthették a szakemberek Bátonyterenye külterületére az első nógrádi traffiboxot, amelyben a rendőrök elhelyezték a mérőműszert.

Tehát gyorshajtók, rettegjetek, és éljenek azok a szabálykövető autósok, akik ténylegesen biztonságban akarják érezni magukat az úton 

– húzta alá a polgármester.

Automatikusan, emberi felügyelet nélkül végzi munkáját

Ezután Palkovics Viktor rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság (NVMRFK) Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és Bátonyterenye Város önkormányzatának közreműködésével sikerült létrehozni egy traffiboxot a szóban forgó behajtójánál. A rendőrségi főtanácsos szintén megerősítette, hogy a kereszteződésben több súlyos, illetve könnyű sérüléssel járó, továbbá számos anyagi káros baleset történt, ami indokolta a „doboz” elhelyezését.

– A kiértékelő és elemző munka eredményeképp döntöttünk úgy, hogy ezt az eszközt Bátonyterenyén helyezzük el. Célunk, hogy ezzel a további baleseteket megelőzzük, erősítsük a közlekedésbiztonságot, illetve a szabályosan közlekedők védelmét biztosítsuk, hogy mindenki hazaérjen! Reméljük, hogy mostantól a sofőrök nagyobb figyelemmel, mérsékelt sebességgel és szabályosan fognak közlekedni – hangsúlyozta Palkovics Viktor, aki portálunk érdeklődésére azt is elárulta, hogy a traffibox egy olyan eszköz, amely a belehelyezett sebességmérő eszközt folyamatosan tudja üzemeltetni. Több beállítási lehetőséggel rendelkezik, így például több irányban is képes mérni, ezen felül pedig teljesen automatikusan, emberi felügyelet nélkül végzi munkáját. 

Ez gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a nap bármelyik időszakában, bármilyen hosszan alkalmazhassuk itt a sebességmérő eszközeinket 

– fejtette ki a NVMRFK Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, aki arra is rámutatott, hogy mivel a sebességmérőkre máshol is szükség van, így nem működik majd állandóan egy műszer a bátonyterenyei „dobozban”. Azt azonban kiemelte, hogy az a lehető legtöbb időt érintően üzemel majd, illetve a rendszer működésével kapcsolatban kiszámíthatatlanságra fognak törekedni. Mindezt annak érdekében teszik, hogy ne lehessen felkészülni arra, hogy a traffibox valóban dolgozik-e, vagy sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában