Nool.hu videó

2023.09.14. 19:42

Karikó Katalin tanulmányait és elismeréseit mutatja be a gyarmati vándorkiállítás (fotók, videó)

Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig címmel nyílt meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vándorkiállítása csütörtök délelőtt a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVMSZC) Szent-Györgyi Albert Technikumának a galériájában. A tárlatot október 27-ig, péntekig tekinthetik meg az érdeklődők az intézményben.

Lászlók Judit

A kiállítást október 27-ig, péntekig tekinthetik meg az érdeklődők az iskola galériájában

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A szintetikus mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató, Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem alumnája és professzora, akadémikus legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseiről készült műtárgyfotókat, valamint a  világhírű magyar biokémikus diákéveinek dokumentumait is bemutatja a tárlat. 

Az eseményen elsőként Szrenka Anikó, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: idén ünneplik a világhírű Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert tudós és egyben az iskola névadója születésének a 130. évfordulóját. Emellett beszélt arról is, hogy az intézményben 2013-ban indult újra az egészségügyi képzés, a diákok célja, hogy a Semmelweis Egyetemen folytassák tovább a tanulmányaikat. Hangsúlyozta továbbá: az egészségügyi tagozatos diákjaik a koronavírus-járvány idején is helytálltak.

Ezen szavak elhangzása után Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet, amelyben Szent-Györgyi Albert mellett Karikó Katalint is méltatta. Kiemelte: vannak olyan személyek, akár szűkebb hazánkat is tekintve, akik olyan eredményeket érnek el, amely az egész világon megbecsültté teheti a magyar nemzetet. Mint mondta: ha a diákok kitartóan tanulnak és fejlődnek, akkor a jövőben akár ők is elérhetnek hasonló eredményeket.

Rendhagyó a kiállítás, mert egy ma is élő ember életútját tárja elénk

Ezután Baranyi Zoltán, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója vette át a szót, aki szerint a legjobb helyre érkezett ez a kiállítás, amely rendhagyó, már csak azért is, mert egy ma is élő ember életútját tárja elénk. Egy olyan tudós magyar nőét, akinek a nevét megtanulta a világ, s akit teljesítményéért tisztelnek. 

– Ma egy olyan korban élünk, amikor az ismertség mindenek fölött való, s arra sok ember teljesítmény nélküli magamutogatással tesz szert  a virtuális világban. Karikó Katalin, azonban a nehezebb utat, a tanulást választotta, és ő is, mint olimpiai bajnok leánya, az elvégzett munkára építette fel a karrierjét. Az élet pedig őt igazolta, ugyanis az emberiség problémáira adott válaszok helyességét nem a követők és a lájkok száma, hanem az a valóságpróba adja, ami esetében emberéleteket ment – fogalmazott Baranyi Zoltán. Hozzátette: mindez Karikó Katalint pedig felelőssé is tette, hiszen az Amerikában élő magyar tudós a világformáló felfedezésének elismerését követően megannyi mentorprogramot is elindított, példát mutatva arra, hogy a vagyon és az elismerés felelősséggel kell, hogy társuljon.

Karikó Katalin egész élete a tanulásról, a kitartásról, a tudomány szeretetéről és a hitről szól

A köszöntőket követően Pászkáné Újszászi Ilona, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának senior kommunikációs szakértője mutatta be a kiállítást a jelenlévőknek. 

– A vándorkiállítás által szerették volna a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának munkatársai bemutatni, azt az életutat, amelyet volt alkalmunk megismerni. Karikó Katalin egész élete a tanulásról, a kitartásról, a tudomány szeretetéről és arról a hitről szól, amit fontosnak tart, azt a célt el fogja érni ezekkel a módszerekkel – hangsúlyozta Pászkáné Újszászi Ilona. Kiemelte továbbá, hogy a vándorkiállításhoz Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem egykori biológia szakos hallgatója felajánlotta azokat a tárgyakat, dokumentumokat, amelyek demonstrálják az ő életútját. Ezek kifejezik, hogy mennyire fontosnak tartja, azokat az élményeket, amelyeket még a kisújszállási általános iskolában vagy középiskolában szerzett, és amit kiteljesíthetett a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatójaként, doktoranduszként, valamit a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozva.

A kiállításon a 2020 óta elnyert elismeréseinek a listája is látható, amelyeket Karikó Katalin abból a szempontból tart fontosnak, hogy a díjátadókon szólhat a tanulás jelentőségéről, a tudomány fontosságáról és a kutatás érdemességéről. Ezért szeretnék a vándorkiállítást minél több helyszínre elvinni és ösztönözni a fiatalokat is ezekre.

Harmincnál is több tudományos díjat mutatnak be a tárlaton

Mint megtudtuk: Karikó Katalin bizonyára „rekorder” az elmúlt két évben átvett tudományos elismerések száma és változatossága alapján. A száznál is több elismerése közül harmincnál is több tudományos díjat mutatnak be a kiállításon Sahin-Tóth István sajtó- és műtárgyfotói. A képek nyújtotta látványhoz Pászkáné Újszászi Ilona szövegei adnak hátteret. A tárlat harmadik része a videók, amelyeken keresztül a tudós megszólítja a jelenlévőket. 

Pászkáné Újszászi Ilona végül jó szívvel ajánlotta a közönség figyelmébe a tudós önéletrajzi könyvét, amely október 11-én, szerdán a világpremierrel egy időben magyarul is megjelenik. 

Végül, de nem utolsósorban pedig Balassagyarmat és Szeged az életemben címmel dr. Rottenbacherné Majoros Edina, a balassagyarmati kórház belgyógyásza osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. Az eseményen közreműködött Csábi István, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is.

Az eseményt a tervek szerint koszorúzással zárták volna, azonban a szakadó eső miatt csak később tudták elhelyezni a Szent-Györgyi Albert emlékműnél a megemlékezés virágait. A kiállítást október 27-ig, péntekig tekinthetik meg az érdeklődők az iskola galériájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában