Tárlat

2023.09.02. 16:15

Ismét kiállítás nyílt a salgótarjáni idősek otthonában

Sokéves hagyománya van – a jelenlegi nevén – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Baglyaskő Időskorúak Otthonának aulájában rendezett képző- és fotóművészeti kiállításoknak. Az utóbbi időkben az ismert okok, főként a koronavírus-járvány miatt kénytelen-kelletlen szüneteltek e tárlatok, de a minap Gergelyné Peteh Piroska bemutatójával újraindult ez a sorozat.

Csongrády Béla

Egészen az év végéig megtekinthető lesz a csodás tárlat az intézményben

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az otthonlakó és az úgymond kívülről érkezett érdeklődőket a szervezők képviseletében egyrészt Décsey Ferencné, a Baglyasalja Barátainak Köre művészeti vezetője és a házigazda intézmény igazgatója, Pál Cecília köszöntötte, majd Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke mondott megnyitóbeszédet, minthogy a kiállító alkotó hosszú évek óta tagja e művészeti csoportnak. A klubvezető elmondta, hogy a kiállítás a magyar fotóművészet augusztus 29-i napja, ünnepe alkalmából jött létre. 

A cím – Burma (Mianmar) pedig arra utal, hogy igencsak távoli országban születtek a felvételek. Ez azonban – mutatott rá Homoga József – nem véletlen, mert a tanár végzettségű Peteh Piroska férjével, a szintén nyugalmazott mérnök- és tanáremberrel nagyok sokat utaztak úgymond saját felkészülés és önálló szervezés keretében. Jártak közelebbi országokban is, de az igazi kihívást számukra mindig az innen nézve egzotikus országok jelentették. A feleség főleg fotózott, a férj pedig inkább filmfelvételeket készített. Az utóbbiakból is sokat láthattak már a fotóklub tagjai.

A burmai képekről, a közös élményekről az alkalmi tárlatvezetés keretében mindketten beszéltek, kiemelve a templomokat és az ottani valláshoz viszonyuló embereket, mint a képek legfontosabb szereplőit. A kiállítás nyújtotta ismeretek, szépségek ez év végéig lesznek láthatók, főként az idősek okulására, nemes szórakoztatására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában