Allergia

2023.09.17. 16:25

Enyhén, de Nógrád-szerte csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja

Csökkenő tendenciát mutat Nógrádban, azonban országosan még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentéséből.

Nagy Orsolya

Fellélegezhetnek az allergiások, lecsengőben a parlagfű pollenkoncentrációja

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Shutterstock

Mint arról beszámoltak, a hidegfront és a csapadék hatására csökkent a levegőben a parlagfű virágporának mennyisége, ami azonban ezen a hétvégén még így is jellemzően magas volt, helyenként nagyon magas szintet ért el. Hozzátették: a csalánfélék virágpora országosan közepes, a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintű.

Bár alacsony koncentrációban, de jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, az üröm, a kenderfélék, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje. Az allergiások helyenként még találkozhatnak a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, de csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas, az Epicoccumé közepes.

Érdemes szellőztetni
A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetek tartósan nagyon magas pollenkoncentrációja miatt a belső terekben nagy mennyiségű pollen ülepedhetett ki. Éppen ezért az arra érzékenyek, az enyhülést kihasználva a hétvégén jelentősen csökkenthetik a beltéri pollenterhelést nagytakarítással, illetve a kora reggeli és az esti órákban történő szellőztetéssel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában