Pollenek

2023.08.08. 13:59

Nógrádi földtulajdonosok figyelem! – ötmilliós bírság is járhat, ha nem irtjuk ki a parlagfüvet

Elkezdődött a parlagfű virágzásának a szezonja, éppen ezért az arra érzékenyeknek érdemes figyelni magukra és megkezdeni a megfelelő védekezést.

Nagy Orsolya

Folyamatosan zajlanak a parlagfű irtásának ellenőrzései szűkebb hazánkban is

Forrás: Illusztrációs fotó: MW

Fotó: Kerekes István

Folyamatosan zajlanak a parlagfű irtásának ellenőrzései szűkebb hazánkban is. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal arról tájékoztatta portálunkat, hogy a földtulajdonosoknak és a földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, aminek elmulasztásáért 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

Hozzátették: az ellenőrzéseket folyamatosan végzi a külterületeken a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal, az allergén gyomnövény belterületi jelenléte esetén továbbra is az adott település jegyzője az illetékes.

Az intézmény arra is kitért, hogy a néhány évvel ezelőtt bevezetett szigorítások miatt immár nem egy bizonyos naptól kezdve kell megkezdeni az irtást, hanem a növény fejlettségi állapothoz igazodva. Ez azt jelenti, hogy még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulniuk a parlagfűtől a földhasználóknak, hiszen az ezután már képes pollent is kibocsátani. A kormányhivatali ellenőrzések a vármegye összes településének külterületére kiterjednek, arról előzetesen pedig nem értesülnek a földhasználók.

Mint arról beszámoltak: a kormányhivatal szakemberei május közepétől kezdődően folyamatosan végzik a parlagfűvel fertőzött külterületi ingatlanok felderítését, úgy a hatósági ütemterv szerint, mint a lakossági bejelentések alapján. Az intézmény munkatársai pedig a megelőzés jegyében már akkor is levélben keresik meg a földhasználókat, ha észlelik a növény alacsony fejlettségi szintű jelenlétét. Ilyen esetekben az érintettek figyelemfelhívó levelet kapnak a nem virágzó parlagfű jelenléte miatt.

A kormányhivatalnál azt is elárulták portálunknak, hogy idén eddig 65 parcellát és mintegy 137 hektárt érintően történt ilyen intézkedés, amelyeknek az volt a célja, hogy az érintettek időben, még a pollenszórás előtt gondoskodjanak a növény visszaszorításáról. A tavalyi évhez viszonyítva idén kevesebb a virágzó parlagfűvel borított terület.

Kifejtették továbbá azt is, hogy a szakemberek azt tapasztalják, hogy hatékonyak a figyelemfelhívó levelek, emellett a nógrádi földhasználók jelentős többsége idén megfelelő időben és minőségben végezte el a szántók gyomirtási munkálatait, az aratást követően pedig idejében megkezdődtek a tarlóhántások. A vegetációs idő előrehaladtával virágzó parlagfű a héj nélküli tökállományokban, a tarlókon és a friss telepítésű lucernatáblákban fordulhat elő, ezért ezen területek kiemelt figyelmet élveznek az ellenőrzések során.

Mint mondták: a büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek az allergia kínzó tüneteitől. Ahogy a többi pollen, így általában ez is orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, valamint szemviszketést és könnyezést okozhat. A növény pollenszórása az időjárástól függően július közepétől egészen szeptember végéig, október elejéig tart, tömeges virágzása pedig augusztus közepétől szeptember közepéig jellemző.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint az elkövetkező időszakban a csapadékos, hűvös időjárás késlelteti a pollenterhelés emelkedését.

A parlagfű hazánk minden területén virágzik, a pollenkoncentráció országosan a tüneteket okozó alacsony-közepes tartományban alakul, azonban a szárazabb területeken már elérheti a magas szintet. Hétvégétől pedig a meleg idő visszatértével a pollenkoncentráció gyors növekedésére kell majd felkészülni.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében pedig azt tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel orvosukat annak beállítása érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában