Nool.hu videó

2023.09.27. 13:58

Átadták Rétság új bölcsődéjét, tizenkét apróságot nevelhetnek az intézményben (fotók, videó)

Hosszú előkészítési folyamatot követően szerdán délelőtt adták át hivatalosan Rétságon a város Minimanó névre keresztelt bölcsődéjét. Az eseményen a közeli óvoda gyermekei röpke műsort adtak a vendégeknek.

Hegedűs Henrik

A hivatalos átadón, néhány két-hároméves apróság máris belevetette magát az udvari játékok élvezetébe

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A nyugat-nógrádi járási székhely Mikszáth utcájában, a helyi óvodával szemközti lakatlan telken épült fel néhány hónap leforgása alatt Rétság legújabb létesítménye, a tizenkét férőhelyes bölcsőde. A hivatalos átadón, néhány két-hároméves apróság máris belevetette magát az udvari játékok élvezetébe. Két kislány a favonat mozdonyrészébe telepedett, egyikük a kormánykereket kaparintotta kezébe, barátnője a szomszéd ülést foglalta el, míg egy hasonló korú kisfiú az utastérbe huppant le, nemsokára viszont ő elunta ezt a vidámságot, és inkább egy dömpert szemelt ki magának.

A közjót és a közérdeket szolgálhatja

Az esemény felvezetéseként Oláh Kamilla, a város általános iskolájának hatodikos tanulója olvasott fel egy tanulságos versikét a bölcsődébe indulás nehézségeiről, majd Mezőfi Zoltán polgármester utalt vissza az intézmény kialakításának összetett feladataira. Kiemelte, egy önkormányzat munkájának királynőjeként tekinthető, ha intézmény alapul a területén, ráadásul ezt az épületet sikerült megfelelő szakmai és jóléti tartalommal „emberléptékű” módon megtölteni, ami a közjót és a közérdeket szolgálhatja. 

Hozzátette, minden szülő számára a saját gyermek ajándék, a legféltettebb kincs, és rendkívül örömteli, ha egy ilyen intézmény létrehozásában közreműködhetnek. Rétságon a korábbi évtizedekben különböző okoknál fogva nem alakult ki igény a bölcsődére, még a honvédség jelenléte sem teremtette ezt meg, de most már a lakosság felé törlesztették a hiányosságot. Végezetül köszönetet mondott mindenkinek, akik közreműködtek a megvalósításban.

Az állam is támogatta a beruházást

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője rövid beszédében kifejtette, a magyar kormányzat 2010-ben indította el hatékony programját a gyermeknevelő intézmények körének országos kiszélesítésére, és ennek érdekében az állami forrásokon felül uniós támogatásokhoz is jutottak a TOP-fejlesztések keretében. Az eredmény mára kézenfekvő: a rétsági, balassagyarmati és szécsényi térségek összesen nyolcvannégy települése közül immár húsz büszkélkedhet elkészült bölcsődével, nem beszélve a még épülőkről. 

A vívmányokkal a szülés után a munka világába mielőbb visszatérő anyukák érdekeit is szolgálják, hiszen hozzáértő szakmai felügyeletre bízhatják csemetéiket. Az önkormányzatok pedig ezáltal tisztábban láthatják saját jövőjüket. A honatya előrevetítette, a családpolitikai hatások következtében könnyen előfordulhat, hogy hamarosan a tizenkét férőhelyes bölcsődék is kicsinek bizonyulnak a gyermekek napközbeni elhelyezésére.

Műsorral készültek

A továbbiakban a rétsági óvoda Napocska csoportjának tagjai adtak elő kis műsort, Less József katolikus diakónus megáldotta az új létesítményt, zárásként pedig Rózsa Mária, a Minimanó bölcsőde vezetője hívta szeretettel a vendégeket egy röpke körüljárásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában