Nool.hu videó

2023.08.03. 19:49

Oktatási központként is funkcionál a nógrádi vadászkamara új székháza (fotók, videó)

Ünnepélyes keretek között átadták csütörtök délután a Nógrád Vármegyei Vadászkamara új székházát Salgótarjánban, a Katona József úton. Az épület egyben oktatási központként is funkcionál.

Nagy Orsolya

Bemutató és oktatóterem is helyet kapott a nógrádi vadászkamara új székházában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A rendezvényen Györösi István, a Nógrád Vármegyei Vadászkamara elnöke elmondta, hogy korábban a megyei kamara egy kis irodában dolgozott. Voltak azonban arra törekvések, hogy bővíteni kellene, mert sok probléma adódott. Végül az országos központhoz fordultak, ahol kérésükről pozitív elbírálás született.

– Ez a ház több szempontból is kedvező, hiszen van parkolási lehetőség, megoldódott a raktározási problémánk, az ügyfélfogadási irodánk is kulturált körülmények között működhet, de van egy terem, amely bemutató és oktatóterem is, valamint, ahol lehet kisebb rendezvényeket és értekezleteket is tartani – közölte Györösi István, aki háláját fejezte ki a központnak a támogatásért és azoknak, akik segítettek a felújítási munkálatokban.

Jobb feltételeket teremt

Dr. Jámbor László, a Országos Magyar Vadászkamara elnöke kiemelte, hogy az objektum a vármegyei vadászok, valamint területi szervezet számára jóval kedvezőbb és jobb feltételeket biztosít a munkájukhoz, mint a korábbi. Mint mondta, az országos kamara az elmúlt években két nagy beruházási programot indított el.

– Az egyik az informatikai rendszer fejlesztése volt, amely a jogszabályoknak való megfelelést szolgálta, de fontos szerepe van abban is, hogy a kamara pontos adatokkal és naprakész információkkal rendelkezzen. Nagyon fontos továbbá, hogy gördülékeny legyen a kapcsolat a szervezetekkel. Emellett próbáljuk a vadászok munkáját, adminisztratív kötelezettségeiket a kamara felé egyszerűbbé és kényelmesebbé tenni, így született meg például az online vadászjegyváltás is, amely nemrég indult és igen sikeres. Jelentős forrásokat fordítottunk ezekre, és ez a vadászok életében ezek komoly előrelépés – fejtette ki dr. Jámbor László.

Az országos elnök kitért az ingatlan beruházásokra, amelyek által a vármegyei területei szervezetek a működései feltételeiket megfelelő szintre tudják emelni és kulturált körülmények között dolgozhatnak. Országosan összesen 15 megyében volt efféle beruházás.

Sikeres az ifjúságnevelési program

Emellett az épületek megfelelő technikai és egyéb feltételeket biztosítanak a kamara 2018-ban elindított Ismerd meg a vadászok néven futó ifjúságnevelési programjához, amely rendkívül sikeresnek mondható. Rendszeresen szerveznek ugyanis vadásztáborokat, de van egy módszertani útmutató is az ifjúsági programok levezényléséhez, valamint elkészült a Kis vadász programfüzet is, amely igen népszerű, de iskolai csoportok érkeznek és a vadászok is tartanak gyerekeknek előadást.

– Szeretnénk megmutatni a gyerekeknek a természet szépségét és összefüggéseit, a fenntartható természetgazdálkodást, azon belül a vadászat és vadgazdálkodás szerepét, és, ha ezek a gyerekek későbbiekben megszeretik ezt a hivatást és vadászok lesznek, annak nagyon örülünk – hangsúlyozta az elnök, aki szerint jó példa ez a beruházás arra, hogyha egy cél érdekében az érintettek összefognak, akkor tartós és tartalmas hosszú távú eredményeket lehet elérni. 

Új logót alkottak

A rendezvényen Zám Zalán, a Nógrád megyei vadászati kultúrájáért közhasznú alapítvány elnöke és Major Tamás területi szervezet hivatásos vadász alelnöke átadták Monoki Csaba hivatásos vadász részére a hivatásos vadászok logóját.

Zám Zalán kifejtette: az alapítványnak a gyermek és ifjúsági programok mellett alapvetői célkitűzése, hogy a megye hivatásos vadászait, amiben csak tudja támogatja és megbecsüli. Ezért álmodtak egy nagyot és pályázati támogatásnak köszönhetően, a kamara által is elfogadott hivatásos emblémát továbbgondolták és megyei szinten is megalkottak a hivatásos vadászok számára egy új logót, amelyet mostantól mindegyikük viselhet szűkebb hazánkban.

Nógrád a vadászok kedvence

Az ünnepségen Szabó Sándor, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal főispánja pohárköszöntőjében úgy fogalmazott, hogy gyönyörű tájak vannak megyénkben, így nem véletlen, hogy a vadászoknak is ez az egyik kedvenc területe. Ez az ingatlan pedig szimbóluma annak, amit ez a társaság szeret és csinál, hiszen itt van közel az erdő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában