Felháborodás

2023.08.22. 16:30

Nem hívták meg a szentmisére, sértetten üzent az egyháznak a salgótarjáni polgármester

Augusztus 20-án megáldották a kormányzati támogatásból megújult salgóbányai Szent István király templomot. Az eseményre Fekete Zsolt nem kapott külön meghívót, ezért Salgótarján szocialista polgármestere a Facebook-oldalán adott hangot sértettségének. A történtekre a bejegyzésben megszólított helyi Fidesz elnöke is reagált.

Gubányi Patrik

Az ünnepi szentmisén megáldották a Modern Városok Program keretében felújított salgóbányai Szent István király templomot és a jelenlévőket is

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról beszámoltunk: a vasárnapi ünnepi szentmisén megáldották a Modern Városok Program keretében felújított salgóbányai Szent István király templomot és a jelenlévőket. Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere sérelmezte, hogy nem kapott külön meghívót az eseményre. Sértettségének a hivatalos Facebook-oldalán is hangot adott a szocialista városvezető. 

Úgy fogalmazott: „A Modern Városok Program együttműködési megállapodásán Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Magyarország Kormánya mellett a másik aláíró fél, amelyet 2016 óta polgármesterként én képviselek, így a dokumentumon az én aláírásom szerepel! Ehhez képest a tegnapi eseményre fura módon az önkormányzatot elfelejtették meghívni, csupán a helyi Fidesz-KDNP vezérkara volt jelen. Én úgy tudtam, az egyháznak nem dolga politizálni. De úgy látszik, fel kell frissíteni az ismereteimet.”

Korábban meghívták a polgármestert, de nem ment el

A bejegyzésben megszólított helyi Fidesz-szervezet vezetője, Fenyvesi Gábor szerint a polgármester többször nem jelent meg olyan átadókon, eseményeken, amelyekre meghívták őt.

– Olvastuk Fekete Zsolt bejegyzését a Facebookon, amelyben arra panaszkodott, hogy nem kapott meghívót a Modern Városok Program keretében felújított salgóbányai templom megáldására. Sajnos, odáig jutott – már ha ő írta ezt a posztot, vélhetően nem –, hogy beleállt az egyházba is. Azt gondolom, hogy egyrészt a poszt nem tényszerű, másfelől pedig bárki is írta ezeket a sorokat, az túllőtt a célon – mondta Fenyvesi Gábor. A politikus hozzátette: – Akik ott csápolnak a bejegyzés alatt, nekik ez tetszett, és kiélhették az utálatukat minden irányban.

A helyi Fidesz elnök, önkormányzati képviselő szerint fontos tisztázni egyrészt azt, hogy a salgótarjáni templomfelújítási projektnek tavaly október 28-án volt a záróünnepsége, amelyen részt vett a püspök, valamint meghívást kapott Fekete Zsolt is, de ő nem jelent meg, így Huszár Máté alpolgármester képviselte; másrészt pedig nemrégiben Baglyasalján is felújították a helyi templomot, amely megáldásán a baloldali színekben indult Homoga László jelen volt, a polgármester ott sem tette tiszteletét.

– Azt gondolom, hogy aki ezeken a rendezvényeken szeretett volna ott lenni, az ott volt. Egy város polgármesterének nem megsértődnie kellene ilyen esetben, hanem megjelenni. Fontos megjegyezni, hogy ebben a projektben sok teendője az önkormányzatnak nem volt, ennek ellenére Becsó Zsolt országgyűlési képviselő külön köszönetet mondott a plébános úrnak és Fekete Zsoltnak egyaránt – fogalmazott Fenyvesi Gábor.

A 21-es főút átadóján sem jelent meg a tarjáni városvezetés

– Emlékszem a 21-es főút átadására is, amire – biztos lehet benne mindenki – meghívást kapott Salgótarján Megyei Jogú Város vezetése, de még hivatali szinten sem képviseltette magát a város. Elsősorban azt ajánlanám a polgármester úr figyelmébe, hogy a saját projektjeivel kellene haladni, ugyanis a Modern Városok Program keretében eddig minden olyan fejlesztés befejeződött, ami nem a városhoz köthető – nyilatkozta a Fidesz-frakció vezetője.

Fenyvesi Gábor kiemelte továbbá: – A város egymilliárd forintot kapott az említett program előkészítésére, amiből például az atlétikai pálya területét megvették, de elindítani ezt a projektet sem sikerült. Azonban örülnénk annak is, ha a piac felújítása végre befejeződne, sőt még azt is elnézném, hogyha valamelyik nagy projekt elkészülne és nem hívna meg minket azok átadására. Mi persze ettől függetlenül elmennénk és megtisztelnénk a rendezvényt. Nem érdemes siránkozni ezeken a dolgokon, hanem haladni kellene a saját projektekkel, és ilyen esetben nem kellene csúsztatni és nem kellene az egyházba beleállni teljesen indokolatlanul.

Álságos a városvezető felháborodása

– Érdemes megemlítenem, hogy a kormánytól mintegy 200 millió forintot kapott Salgótarján arra a célra, hogy megünnepeljék a várossá nyilvánítás százéves évfordulóját. Ez idő alatt Becsó Zsolt országgyűlési képviselőt egyetlen rendezvényen nem kérték fel még arra sem, hogy akár csak egy pohárköszöntőt mondjon a vendégeknek – húzta alá a Fidesz városi vezetője. Hozzátette: szerinte álságos ez a felháborodás, főleg úgy, hogy a városi tévé is tudott a templomszentelésről, így valószínűleg a városházáig is elért az információ. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában