Szubjektív

2023.08.28. 18:44

Belebukik az év botrányába a salgótarjáni művház vezetője?

Egykori felnőttfilmes celebet hívott a salgótarjáni tinik szórakoztatására a helyi művház igazgatója, akinek vezetői megbízatásáról kedden dönt a közgyűlés. Az évente százmilliós nagyságrendű közpénzt elégető városi rendezvényszervező cég az országban példátlan módon fizetőssé tette a felvételizők pontváró buliját, a Pont Ott Partit, és könnyen lehet, hogy ezzel el is veszíti a jövőbeni rendezési jogokat. Vajon belebukik az év legnagyobb botrányába az igazgató, vagy a baloldali városvezetők továbbra is „pozícióban tartják”?

Szabó György

Ha megszavazza a közgyűlés, akkor újabb öt évig, havi 900 ezer forintért igazgatja a központot a jelenlegi vezető

Forrás: A művelődési központ Facebook-oldala

Ha a Fekete Zsolt (MSZP) vezette, baloldali többségű képviselő-testület számára kicsit is fontos a fiatalok erkölcsi védelme, a jó ízlés, a város jó hírneve és persze a vezetőkkel szemben támasztott szakmai elvárások következetes betartatása, akkor holnap valószínűleg fejcsere történik a nem túl acélosan teljesítő, évente százmilliós városi támogatást (közpénzt) – lényegében érdemi teljesítmény nélkül – elégető rendezvény- és médiaközpont, a REMEK élén.

Kedden választ kapunk a kérdésre, lejárt ugyanis a vezetői pályázatok beadásának határideje, közgyűlési döntésre vár a dolog. Az új vezető feladata lesz majd, hogy rendet tegyen a folyamatos lakossági kritikákkal illetett kulturális intézmény (illetve a hozzá tartozó, évek óta vegetáló városi strand és a baloldali városvezetés szolgálatában álló helyi tévé) háza táján. Komolyak az elvárások, hiszen abban, hogy a nógrádi megyeszékhelyt, az egykor pezsgő életéről, gazdag szórakozási lehetőségeiről ismert Salgótarjánt ma az ország legélhetetlenebb városai között tartják számon, vastagon benne van a REMEK gyenge teljesítménye is. A botrányos Pont Ott Parti csak a jéghegy csúcsa volt. Az emberek közérzetében, életminőségében, egy-egy település vonzerejében meghatározó tényező, hogy milyen számú és minőségű programok várják az ott élőket.

Szerintük boszorkányüldözés, a nyilvánosság szerint jogos igény

Salgótarjánban a helyzet az, hogy a Zenthe színház – néhány ünnepi eseményt leszámítva – lényegében magára maradt ebben a küzdelemben, ráadásul nem is a teátrum feladata a tömegigények kielégítése. Míg a színház évek óta erőn felül küzd azért, hogy életben tartsa a város kulturális életét, a szomszédban gőgösen pöffeszkedő nagytestvér vígan élvezi a tétlenséget, a kitartottságot, energiáit pedig az érdemi munka, a felelős gondolkodás helyett érezhetően inkább arra fordítja – vélhetően némi városházi segítséggel –, hogy megpróbálja elhallgattatni a kritikus hangokat, legyenek azok a sajtóban megjelenő cikkek, lakossági vélemények, kommentek.

Kommunikációjában a REMEK vezetése magát rendszerint a salgótarjáni közvélemény és a sajtó áldozatának állítja be, azt sugallva, hogy egyfajta boszorkányüldözés zajlik ellene a városban. A valóság azonban az, hogy – bár belsős információk szerint gyakran tényleg pokoli a hangulat a főtéri főhadiszálláson – senki nem tekint a REMEK vezetőjére boszorkányként, csupán a közpénzzel gazdálkodó intézmények vezetőivel szemben támasztott jogos elvárásokat, nyilvános, átlátható működést kéri rajta számon. Korrekt együttműködés, őszinteség helyett a válasz azonban rendre az arrogáns követelőzés, a sértődöttség, majd a partneri kapcsolatok totális felégetése.

Nagy nyomás a városvezetőkön, belebukhatnak a rossz döntésbe

Az illetékes önkormányzati bizottság már megvizsgálta a REMEK vezetői pozíciójára beérkezett pályázato(ka)t, holnap pedig a képviselő-testület tárgyal a kérdésről. Nagy a teher rajtuk: dönteniük kell, hogy hagyják-e újabb öt évig erkölcsi és minőségi lejtmenetben haladni, pornósokkal kikövezett útvesztőkben bolyongani a salgótarjáni művházat (és velük együtt a jobb sorsra érdemes salgótarjáni lakosságot), vagy felelős döntést hoznak, és elköszönnek a feladatra – mint azt a Pont Ott-botrány is bizonyította – láthatóan nem a legalkalmasabb eddigi vezetőtől.

A helyhatósági választás előtt szűk egy évvel különösen pikáns a téma, a holnapi döntés ugyanis azt is megmutatja majd, hogy a baloldali városvezetők és önkormányzati képviselők számára mi a fontosabb: pozícióban tartani és újabb öt évig vastagon megfizetni egy „baráti” cégvezetőt, vagy szakmai alapon dönteni. A közgyűlési előterjesztésből megtudtuk: a kiírásra egyetlen pályázat érkezett, a botrányba keveredett vezetőé.

Akár új pályázatot is kiírhatnak

Objektíven átgondolva a helyzetet mindez két dolgot jelenthet: 1.) fittyet hányva a közerkölcs védelmére és az elmúlt évek gyenge teljesítményére újraválasztják a képviselők a jelenlegi igazgatót, ezzel pedig – a választás előtt egy évvel – lényegében „politikai guillotine” alá hajtják a fejüket; 2.) megfelelő jelölt híján újra kiírják a pályázatot, és egyelőre megbízott vezetőt kérnek fel a feladatra. Utóbbira is megvan a lehetőségük. Izgalmas nap vár ránk holnap, hiszen ez a döntés korántsem csak a REMEK-ről szól, hanem a város várható jövőjéről is reális képet ad majd.

Salgótarján Megyei Jogú Város közgyűlése soron következő ülését augusztus 29-én, kedden 9 órai kezdettel tartja a városháza Dr. Förster Kálmán termében. Két nap múlva, augusztus 31-én pedig lejár a REMEK jelenlegi vezetőjének megbízatása. Ha újraválasztják, az előterjesztés szerint havi 900 ezer forint jövedelmet kap majd munkájáért öt éven keresztül, munkabére pedig további javadalmakkal is kiegészül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában