REMEK

2023.08.18. 11:29

Átgondolják a rendezési feltételeket a salgótarjáni Pont Ott Parti miatt

Máshol jellemzően az egyetemek szervezik a felsőoktatásba felvételizőknek szóló vidéki eseményeket, a nógrádi megyeszékhelyen azonban az önkormányzat saját cége, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. (REMEK) szerezte meg a Pont Ott Parti elnevezés használatának jogát. Ezúttal – az országban példátlan módon – fizetőssé tették a diákprogramot, ahová ráadásul az ex-felnőttfilmes celebet, Pumped Gabót is elhívták a fiatalok szórakoztatására. Úgy tűnik, a történtek nem maradnak következmények nélkül.

Nool.hu

Mint arról beszámoltunk, nagy visszhangot váltott ki a nógrádi megyeszékhelyen, és az országos sajtóban is hamar híre ment, hogy az eredetileg a felsőoktatásba felvételiző diákoknak szánt Pont Ott Parti név alatt lényegében egy fizetős koncertet szervezett meg a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., melyre ráadásul a botrányos megnyilvánulásairól is ismert celebet, az egykori felnőttfilmes Pumped Gabót is meghívták, sőt, a REMEK kérésére ő maga is aktívan reklámozta a rendezvényt. A téma kapcsán utánajártunk, hogy milyen feltételei vannak a vidéki Pont Ott Partik szervezésének, illetve hogy a jogtulajdonos mit gondol a Salgótarjánban történtekről.

„A Pont Ott Partikat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) koordinálja, a vidéki helyszíneket többnyire az érintett egyetem szervezi, egyes esetekben (így például Salgótarjánban is) pedig az önkormányzat, vagy valamely városhoz köthető rendezvényszervező cég” – tájékoztatta szerkesztőségünket a Kulturális és Innovációs Minisztérium sajtó- és kommunikációs osztálya. Mint megkeresésünkre adott válaszukból megtudtuk, a tárca a budapesti eseményhez nyújtott támogatást, ami ingyenes volt a fiatalok számára. Kiemelték: idén a tízéves rekordnak számító közel 127 ezer jelentkezőből mintegy 10 ezer fiatal ünnepelhette együtt a Budapest Parkban a felsőoktatás egyik legnagyobb eseményét.

A HÖOK-ot is megkerestük a salgótarjáni Pont Ott Partival kapcsolatos, a helyi közéletet alaposan megosztó „sajátosságok” okán. Budai Marcell, a szervezet kommunikációs vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az országos rendezvénysorozat, illetve az elnevezés tulajdonosa az Oktatási Hivatal, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája – pontosabban annak nonprofit, közhasznú cége – pedig a tényleges lebonyolító. Feladatuk kettős: egyrészt a budapesti központi rendezvényt teljes egészében ők maguk szervezik, másrészt pedig a vidéki helyszínekre ők értékesítik a Pont Ott Parti névhasználati jogot, valamint a pontvetítéshez szükséges applikációt. A vidéki szervezőknek nagyságrendileg párszázezer forintos díjat kell fizetni a névhasználatért.

A REMEK kérte a névhasználatot

– Az összes többi helyszínen az egyetem szervezi a Pont Ott Partit. Ha jól emlékszem, Salgótarján önkormányzata, illetve az önkormányzat cége tavaly vette fel velünk a kapcsolatot először. Mi rögtön jeleztük, hogy ha ez az Óbudai Egyetem részéről is rendben van, akkor részünkről is. Tavaly volt is kapcsolat az egyetem és az önkormányzati cég között, hogy pontosan milyen, azt nagyon szigorúan azért nem követtük. Idén is ez a rendezvényszervező cég keresett meg minket, és velük szerződtünk – idézte fel Budai Marcell, hogy miként szerezte meg a rendezés, pontosabban a névhasználat lehetőségét a salgótarjáni REMEK.

– Tízéves rendszer, amit eddig működtettünk. Most olyan dolog történt, ami megkérdőjelezi azt, hogy a rendszer jól működik-e – mondta a kommunikációs vezető. Mint fogalmazott, át kell beszélniük, hogy szükséges-e ezen változtatni, vagy sem. Hozzátette: eddig egyébként sem az oktatási hivatal, sem a minisztérium részéről nem volt olyan kérés a HÖOK felé, hogy bármilyen szinten ellenőrizzék, nyomon kövessék, mi és hogyan zajlik a vidéki helyszíneken. – Nyilván most el fogunk majd gondolkozni a minisztériummal közösen, hogy ezen jövőre esetleg változtatni kellene.

Az országban egyedül csak itt volt fizetős...

A sajtófőnök kérdésünkre elmondta, nem tud arról, hogy máshol az országban fizetni kellett volna a Pont Ott Partik látogatóinak. – Alapvetően nem örülünk annak, hogy fizetős volt a salgótarjáni rendezvény. Ez például egy olyan dolog, amit egyeztetnünk kell a minisztériummal – mondta Budai Marcell.

Pumped Gabo celeb
Pumped Gabo
Forrás: Borsonline.hu

A fiatalok szórakoztatására hívott Pumped Gabo fellépése és promóciós szerepvállalása kapcsán a kommunikációs vezető úgy fogalmazott: – Nyilván ő egy trash-celeb, de rengeteg olyan előadó van napjainkban, aki ebbe a körbe sorolható. Nem gondolom, hogy azoknak a fiataloknak a kultúráját, akik egyetemre felvételt nyertek, bármiben is befolyásolni fogja az, hogy Pumped Gabo hogyan viselkedik. Egészen addig, amíg a rendezvény keretein belül nem csinál valami vállalhatatlan dolgot, ezzel nincsen dolga a HÖOK-nak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában