Fejlesztés

2023.07.28. 14:37

Szeptemberben adják át a megújult Palóc ligetet Balassagyarmaton

Mint arról korábban beszámoltunk, jelenleg is zajlik a Zöld Csiga Program megvalósítása az Ipoly-parti városban.

Lukács Zsófia

Javában zajlanak még a munkálatok az Ipoly-parti város patinás épülete, a Palóc Múzeum körül, de szeptember elején átadják a közterületet

Forrás: Nool.hu

Fotó: L. Zs.

A projekt keretében felújítják a városi zöldterületeket, aktív rekreációs elemeket alakítanak ki, újabb zöld, biztonságosabb területekkel növekszik Balassagyarmat. A tervek szerint szeptemberben adják át a Palóc ligetet.

– Új környezet fogadja a látogatókat, ami szeptemberre nyeri el végleges formáját. Megtörtént a növényzet megújítása, ápolása, új pihenő területek, padok, árnyékos játszótér, megújult, biztonságos sétálóutcák létesültek. A park bejárata, a Palóc Múzeum előtti terület összhangba kerül a város főterével és a városkapuval, az egykori Gregori-park megújuló, bővülő területével is – mondta el portálunknak Csach Gábor polgármester. Hozzátette, hogy a tervek szerint a projekt átadóját szeptember 8-án tartják.

Új növényeket is elültetnek a közterületem

Mint azt korábban is írtuk: A város szobrot állított Petőfi Sándor emlékére 1977-ben a Palóc ligetben, amelyet Borbás Tibor szobrászművész alkotott. A megújuló ligetben a bronzszobrot áthelyezték az oldalsó betonozott részről a múzeum felőli sétányra, központi helyet kapott. Valamint a zöldterületeket az Áninger-ház mögötti területtel növelték a korábban virágboltként, napjainkban pedig irodaként funkcionáló építmény elbontásával. Ezen kívül a ligetben a gyep felülvetését is elvégzik, új talajtakarókat is ültetnek az eróziótól leginkább érintett területeken.

Lecserélik az elhasználódott, korrodálódott, el-, illetve kitört parkfelszereléseket, valamint a sétányok zúzalékburkolatát is felújították, úgy, hogy a meredekebb kaptatókat térkövezték. A központi tisztáson pedig modern, balesetmentes berendezésekkel játszótér épül. A csapadékelvezetést víznyelők építésével oldották meg. Kicserélték továbbá a múzeumudvar kerítését is, valamint a közvilágítást is korszerűsítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában