Rendezik a közparkokat Balassagyarmaton

2023.06.04. 08:02

Húszezernél is több növényt ültetnek el Balassagyarmat közterületein

Jelenleg is zajlik a Zöld Csiga Program megvalósítása az Ipoly-parti városban. A projekt keretében felújítják a városi zöldterületeket, aktív rekreációs elemeket alakítanak ki, újabb zöld, biztonságosabb területekkel növekszik Balassagyarmat. Több helyen gyomfákat vágtak ki, letarolták a gazos területeket és több mint húszezer növényt ültetnek el a város különböző pontjain.

Lukács Zsófia

Folyamatosak a munkálatok

Forrás: Nool

Fotó: L.Zs.

Portálunknak Dénes Andrea, a munkálatokat végző Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet parkfenntartás vezetője részletezte a projektben résztvevő helyszínek botanikai megújulását.

– Az új templom mögötti egykori homokbánya területén folyik a parkosítás, fásítás. Futókör, sétány, utcabútorok, játszótér, felnőtt kondi park és az ország egyik legnagyobb gördeszka roller és BMX pályája épül fel kiszolgáló épülettel, parkolókkal. Ki kellett tisztítani a gazos területet, az ott lévő nyesedéket feldarálták, újrahasznosítják, majd tereprendezés után megkezdődik a park építése. Itt 149 fát és közel 4000 cserjét ültetnek az előírt méretben – közölte a parkfenntartás vezetője.

Megóvták a védett fasort

Mint megtudtuk: járda és bicikli út is épül, mely a strandtól a Ligeti utcán keresztül vezet. A helyszínen közel százéves védett fasort láthatunk. Felmérték a növényállományt, az egészségügyi állapotukat, fakatasztert készítettek a favizsgálók. A hárs és gömbakác védett fáknál cél, hogy minél tovább megőrizzék az egészségüket, ezért minősített faápolók végezték a munkálatokat. 

Eltávolították a száraz ágakat, a járdaépítésnél is figyeltek arra, hogy a gyökereket ne sértsék meg. Pótlásként 20 hársfát és 15 gömbakácot is ültettek. A Kecske ligetben egy teret alakítottak ki: 21 fát, 200 cserjét és 150 évelőt ültettek, ezen felül a Benczúr Gyula utcánál 10 fát helyeznek el és több cserjecsoportot alakítanak ki a programban. Dénes Andrea közölte: a területrendezést követően pótolják az orgonasövényt a 16-os honvéd szobornál. 1844 darab cserjét és 554 évelőt ültetnek. 

Biztonságosabbá vált a Palóc liget

Dénes Andrea elmondta: több szakvélemény után Győrffy Szabolcs faápoló végezte el a ligetben a munkálatokat. A veszélyes, invazív gyomfákat kivágták, a száraz ágakat eltávolították, kezelték a levágott részeknél, sebeknél, hogy a gombák és baktériumok ne támadják meg. Az úgynevezett holtfákat meghagyták, amelyeket koronaalapnál visszavágtak, hogy az állatoknak menedéket nyújtsanak, így ne sérüljön az ökoszisztéma. Ismertette, hogy a múzeum előtti részen cserjeágyások és vérjuharok díszítik majd a ligetet. 24 fát, 3800 cserjét és 1100 évelőt ültettek. A fákhoz ismertetőtáblákat is elhelyeznek majd, illetve további madárodúkat is telepítenek.

Kivirágzik a Gregori park

A Gregori parknál duplájára növelték a zöld területet. Kivágták az instabil gyomfákat, a beteg fák helyére pedig újakat telepítenek majd.  Az invazív fajok már a szomszédos telkek kerítései alá is benyomultak, ezért azokat eltávolították. Egy platánfát sikerült megmenteni a pusztulástól. Dénes Andrea hozzátette, hogy a 7 kivágott fa helyett 14-et ültetnek majd, vérjuhart, díszgalagonyát, díszalmát, valamint magnóliákat is. Továbbá 400 évelő cserjével is gazdagodik a terület és füvesítik a parkot. Függőlegesen emelik a teret, lilaakácból növényfalat futtattva.

Dénes Andrea összegezve elmondta, hogy 684 fa, és közel 20 ezer új növény fogja Balassagyarmat közterületeit díszíteni.

Rendszeresen gyűjtik a szemetet
Kitisztították a területet, a sűrű átláthatatlan növényállományt rendezték az Ipoly holtágnál. 138 darab fát ültettek, 157 cserjét és 100 évelő növényt. Ezen kívül az Ipolypartot is folyamatosan rendben tartják, amit az önkormányzat külön feladatának tekint, így rendszeresen szemétgyűjtési akciót szervez, hogy ne alakuljanak ki újabb lerakatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában