Madárvilág

2023.07.28. 19:56

Rekordszámú fehér gólya fészkelt idén Nógrádban, a fecskék azonban egyre fogynak

Rekordszámú gólyapár költött idén szűkebb hazánkban, volt olyan fészek, ahol öt fióka kelt ki. A fecskék száma azonban évek óta fogy.

Gulyás Edina

Kilencven fészekben költött idén fehér gólya Nógrádban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

Az idei kifejezetten szerencsés év volt a gólyák számára, így szűkebb hazánkat is kiemelkedő számú költőpár választotta otthonául. 

– Rekord mennyiségű pár kezdett költésbe Nógrádban, ez kilencvennél is több fészket jelent. Átlagosan 2,9 fióka kelt ki a tojásokból, ami szintén nagyon szép szám – tájékoztatott Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnöke. 

– Egyetlen tényező befolyásolta negatívan a madarak helyzetét: akadtak olyan gólyapárok, amelyeknél a májusi esők elverték a fészket. Ezt tapasztaltuk Hugyag és Őrhalom térségében, ezen a területen négyből csupán egy két  fióka maradt meg.

Az elmúlt 30 év átlagában az MME adatai szerint országosan 2,35 fióka repül ki egy fészekből, idén Nógrádban ez a szám 2,9 volt
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

– Egyetlen tényező befolyásolta negatívan a madarak helyzetét: akadtak olyan gólyapárok, amelyeknél a májusi esők elverték a fészket. Ezt tapasztaltuk Hugyag és Őrhalom térségében, ezen a területen négyből csupán egy két  fióka maradt meg.Ezzel szemben például Ludányhalásziban a négy fiókás fészek volt jellemző, de Endrefalván és Karancsságon öt tollas jószág is kikelt a tojásokból. Ez a szám volt a legmagasabb. Papp Ferenc arról is beszámolt, hogy Ludányhalásziban kilenc pár költött, Ipolyvecén pedig ennél eggyel kevesebb. Utóbbi településen volt olyan év, hogy 10 gólyapár is családot alapított.

Évtizedek óta nem láttak gólyát Nagybárkányban, idén költött itt is egy pár

– Idén több községben is megjelentek új fészkek. Sikeres költés volt ezek közül Nagykeresztúron és Nagybárkányban is, ez azért érdemel említést, mert itt a második világháború óta nem fordult meg gólya – hangsúlyozta Papp Ferenc. – Több helyen volt olyan is, hogy elkezdték ugyan a fészekrakást a fiatal madarak, de költés nem történt azokban. Ilyen volt például Mátramindszent, Kazár és Hugyag.

A kimagasló számok a legelők újbóli használatbavételének köszönhetők, ami Nógrádra napjainkban jellemző. Emellett az is kedvezett a madaraknak, hogy a csapadékos időjárás miatt a kétéltűek is jobban szaporodtak. 

Kirepülnek a fiókák, sok ilyenkor az áramütés is

Papp Ferenc arra is kitért: a fiókák kirepülése tart éppen, így megszaporodott az áramütések száma is. Egyre több bejelentés érkezik az egyesülethez. A napokban Borsosberényben egy gerinctörött gólyát kellett elaltatni, Honton egy idős példányt ért áramütés.

 

– A sérült madarak első körben a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontba kerülnek. Innen éppen a napokban vittem egy nagy csapatot, négy gólyát, két kuvikot, két vörös vércsét és egy alpesi denevért, Budapestre az állatkertbe, ahol dr. Sós Endre, vezető állatorvos döntött további sorsukról – közölte az elnök

Évek óta csökken a fecskék száma

A gólyákkal ellentétben a fecskéknek nem kedvezett az idei év. Ugyan esetükben még nem zárult le a költés, hiszen ennél a fajnál másod és harmad költésről is lehetséges, így a fentiekhez hasonló adatokról nem lehet beszámolni. Azonban az biztos, hogy a fészkek és a párok számában is csökkenés mutatkozik, sajnos ez egy hosszú távú tendencia. A fecskékre több tényező is hatással van.

Molnárfecskék. Fogynak a fészkelésre alkalmas helyek, a rovartáplálék és a fészeképítésre alkalmas sározóhely is egyre ritkább
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

– Az olyan esetek szintén a fecskék számának csökkenését eredményezik, ami tavaly például Salgótarjánban, a Beszterce-lakótelepen történt. Több tíz emeletes háznál verték le a betonból készült virágládákat, azokkal együtt az alattuk található fecskefészkeket. Nem tudjuk nyomon követni, hogy azzal az állománnyal mi történt – hangsúlyozta Papp Ferenc. 

Mint mondta, úgynevezett monitoring tevékenységgel figyelik egy-egy területen a megjelenő madarak létszámát. Értelemszerűen, ha egy-egy fajból évről-évre kevesebb jelenik meg,  nyilván azt jelenti, hogy csökken populáció létszáma. Ezek a felmérések idén is megtörténtek, azonban kiértékelésük decemberben történik majd meg. Az elmúlt 10-15 év tendenciája azonban egyértelműen az összes fecskefajnál csökkenést mutat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában