Nébih

2023.07.28. 11:26

Nógrádi kutyások, figyelem: súlyos probléma van egy bolhanyakörvvel!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a kutyák számára engedélyezett, külső élősködők elleni nyakörveket vizsgálták az elmúlt időszakban, s egyik esetében súlyos probléma akadt.

Angyal Eszter

Az egyik termék hatóanyagtartalma és megjelenése jelentősen eltért az engedélyben foglaltaktól, ezért a hatóság visszahívta a forgalomból (borítóképünk illusztráció!)

Forrás: Shutterstock

A nyári szezonális ellenőrzés során kutyák számára engedélyezett, külső élősködők elleni nyakörveket vontak vizsgálat alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 13 típust ellenőriztek, többségük megfelelőnek bizonyult, azonban néhány terméknél a hatóanyagtartalommal kapcsolatban komoly problémák merültek fel, sőt, az egyik adott gyártási tételét ki is vonták a forgalomból.

– A bolhák, kullancsok, csípő- és lepke szúnyogok riasztására, valamint irtására törzskönyvezett nyakörvek egész évben fontos szerepet játszanak a kutyák külső élősködők elleni védelmében. A nyári időszakban kiemelten fontos az alkalmazásuk, ezért a Nébih szakemberei a nyári szezonális ellenőrzés részeként a nagyobb kereskedelmi egységekben kapható 13 termék, 15 gyártási tételéből vettek mintát. A laboratóriumi vizsgálatok során megmérték a termékek hatóanyagtartalmát, ellenőrizték a nyakörvek hosszát, és érzékszervi vizsgálattal tanulmányozták azok megjelenését, használhatóságát – fogalmaz weboldalán megjelent közleményében a Nébih.

Hozzátették, nyolc termék esetében valamennyi vizsgált paraméter megfelelt a forgalomba hozatali engedélyben foglaltaknak, azonban négy, azonos gyártóhelyen előállított nyakörv gerániol hatóanyagtartalma minimálisan meghaladta az engedélyezett határértéket. Utóbbiak esetében a Nébih jelzi a problémát a gyártónak, és a következő időszakban fokozottan figyelemmel kísérik majd a gyártás folyamatát.

– A kutyanyakörvek szezonális ellenőrzése során egy termék esetében akadt súlyos probléma. A „HappyPet Guard bolha és kullancsirtó nyakörv kutyák részére” terméknél hatóanyagtartalma és megjelenése jelentősen eltért az engedélyben foglaltaktól, ezért a vizsgált gyártási tételt a hatóság visszahívta a forgalomból. Az ellenőrök a továbbiakban azt is vizsgálják, hogy csak ez a gyártási tétel érintett vagy általános nem megfelelőségről van szó. Utóbbi esetben akár az engedély felfüggesztésére is sor kerülhet – közölték.

Ezekből a bolha- és kullancsirtó nyakörvekből Nógrád vármegyében élő kutyusoknak is juthatott, így javasoljuk mielőbb ellenőrizzék, hogy ilyet viselnek-e kiskedvenceik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában