Ellenőrzés

2023.07.26. 19:28

Megnyugodhatunk: rendben találta a Nébih a nógrádi nyári táborokban az étkeztetést

Nyári ellenőrzési sorozatában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a nyári táborokat is kontroll alá vonta. A szakemberek Nógrád vármegyében nem találtak kirívó hiányosságot.

Angyal Eszter

Nem hagyta ki a nyári ellenőrzéseinek célterületei közül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nyári táborokat sem. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek június 26. és július 7. között ellenőrizték a nyári táborok étkeztetését biztosító egységeket, s országos szinten több mint 150 táborba eljutottak, amelyek csaknem 8200 fogyasztó étkeztetését biztosították. 

Bár akadtak kisebb hiányosságok, de a táborok többsége a jogszabályoknak megfelelően működik

– írták weboldalukon megjelent közleményükben. Mint kiderült, Nógrád vármegyét illetően nem találtak kirívó hiányosságokat, így nem volt szükség arra, hogy eljárást indítsanak. Hozzátették ugyanakkor, hogy általános tapasztalatuk az, hogy a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbek, mint akik csak egy-két hétre fogadnak táborozókat.

– Általában a gyermekek napközben háromszori étkezésben részesültek, az „ottalvós” helyszíneken, vacsorával kiegészítve. A szervezők tízóraira és uzsonnára jellemzően hűtést nem igénylő, kiskereskedelmi üzletekben vásárolt friss pékárut, 2 dl-es gyümölcsleveket és gyümölcsöket kínáltak a gyermekeknek – részletezték.

– Összességben a táborok üzemeltetése megfelelt az élelmiszerbiztonsági jogszabályoknak. Pozitívumként kiemelhető, hogy az ételek és élelmiszerek nyomonkövetése minden esetben megfelelő volt. Az ételminták kezelésével és a HACCP-ben előírt dokumentumok naprakész vezetésével is alig akadt gond. A hiányosságok között említhető, hogy több esetben a dolgozók nem rendelkeztek érvényes egészségügyi könyvvel, a fertőtlenítő mosogatás nem mindenhol valósult meg, valamint a konyhákon használaton kívüli, vagy épp oda nem illő tárgyakat tároltak. Emellett a dolgozók élelmiszerbiztonsági és higiéniai tudása is többször hiányosnak bizonyult. A kisebb hiányosságokat az ellenőrzés ideje alatt azonnal javították, egyéb esetekben a vállalkozásokkal szemben eljárás indult – fűzték hozzá.

A mérleg tehát összességében pozitív eredményt mutat, Nógrád vármegye vonatkozásában legalábbis minden bizonnyal megnyugodhatunk. A Nébih szezonális mustra ellenőrzéseinek szakasza augusztus 11-ig azonban még továbbra is folytatódik. A szakemberek számos – tipikusan nyári – szakterületet és népszerű termékkört vizsgálnak még a következő hetekben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában