Nool.hu podcast

2023.07.06. 17:30

Gyűrűt kaptak a partifecskék Nemtiben, hogy többet tudjunk meg vándorútjaikról (podcast, videó)

A levegő sem mozdult tegnap a Zagyva mentén. A nyári délutánban partifecskék cikáztak a szikrázóan kék égbolton. Kisebb csoport gyűlt össze a Nemti végében található partfalnál, mindenki a madarak táncát figyelte.

Gulyás Edina

A költőüregeik előtt kifeszített hálóba akadó partifecskék lábára perceken belül gyűrű került

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Ahogy minden évben, úgy idén is közönség előtt tartott partifecske gyűrűzést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei szervezete tegnap Nemtiben. A nem mindennapi műveletre nem csak a faluból, hanem a környező településekről is érkeztek, főleg kisgyermekes családok. Az apróságok lelkesen asszisztáltak a gyűrűzéshez, érdeklődve hallgattak minden tudnivalót a madarakról. 

Érdeklődők is megtekinthetik a jelölőmunkát
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A partifecskék függőleges partfalba vájják az üregeket, amiben aztán kiköltik a fiókáikat. Erre alkalmas terület található itt a Zagyva mentén, Nemti végében. A madarak otthonát minden évben Pintér Zsolt helyi lakos, a madártani egyesület önkéntese tartja karban. Ez nem kis munka, idén húsz napig tartott kézi erővel ellapátolni a homokot. A kialakult rézsűket el kell ugyanis bontani, mert azokon a ragadozók könnyen el tudnak jutni a költőhelyhez – tájékoztatta az érdeklődőket Molnár Márton, a megyei szervezet titkára. – A madarak gyűrűzése azért nagyon fontos, mert még keveset tudunk a fecskék vonulásáról. A gyűrűn található adatokból pedig az egyedek visszafogása után sok információt le tudunk olvasni, ami segíti a faj védelmét.

Az általános tudnivalókat követően függönyháló került a partfal elé, amibe beleakadtak az élelemgyűjtő körútra induló, vagy onnan visszatérő fecskék. A szakemberek nagy óvatossággal szabadították ki őket a hálóból, majd apró zsákokba kerültek a madarak, a gyerekek lelkesen tartották azokat. Ezt követően minden jószág apró lábára került egy vékony gyűrű, aminek száma és az egyes egyedekről begyűjtött információk is a gyűrűzési naplóba kerültek. Felírták a fecskék korát, kondícióját, nemét is.

Molnár Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nógrádi titkára partifecskét (Riparia riparia) enged el gyűrűzés után
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Összesen 33 madarat gyűrűztünk ma meg, ezek közül öt visszafogás, vagyis ők már korábban megkapták a „karikát”. Négy példány tavalyi volt, azonban az ötödik egyed már különlegesebb! Ezt 2019-ben ugyanitt gyűrűztük, éppen július 4-én. Akkor még fiatal volt, tehát ezen a telepen kelt ki. Azóta minden évben elrepült Afrikáig és mindig hazatért Nemtibe költeni – sorolta a tapasztalatokat Molnár Márton, aki azt is elárulta, hogy idén ezen a területen közel száz pár kezdett költeni. Azonban általában a fiókák nagy része, mintegy 70 százaléka elpusztul már az első évben.

A madártani egyesület munkatársa arra is kitért: a partifecskék általában egy-két évig élnek, azonban néhány kivételes esetben 8-10 éves példányt is sikerült már azonosítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában