Nool.hu videó

2023.07.22. 19:53

Ezernél több növény pompázik a pusztaberki Deres-kertben (fotók, videó)

Tóth Zoltán második generációs bőrdíszműves öt éve dolgozik fáradhatatlanul a Pusztaberki központjában található, Deres-kert nevet viselő csodaszép gyűjteményében, amelyet a látogatók nem véletlenül keresnek fel hétvégente.

Lászlók Judit

A kertben számos különleges és meseszép növény mellett egy óriás sziklakertben is gyönyörködhetnek. Tóth Zoltán elmondta, az ingatlant öt évvel ezelőtt vásárolta meg egy idős házaspártól, azzal a céllal, hogy a meglévő gyűjteményének helyet adjon. Pusztaberkire pedig nemcsak a főváros közelsége miatt esett a választásuk, hanem mert a párja szülei is itt élnek.

– Húszéves korom óta gondoztam a szüleim családi házánál a kertet, amelynek köszönhetően már akkor sikerült egy nagyobb méretű gyűjteményt létrehoznom. Azonban találnom kellett egy másik helyet a gyűjteményemnek – mondta Tóth Zoltán, hozzátéve: – Bár a telek nagyon rossz állapotban volt, hiszen az idős házaspár már évek óta nem gondozta azt, én mégis láttam benne fantáziát, főként a nagy méretű fák miatt. 
Arra a kérdésünkre, hogy miért éppen Deres-kert lett a hely neve, elárulta: a környéken télen nem ritkák, a mínusz 15–20 Celsius-fokok és a késő májusi fagyok is állandóak, ráadásul ő maga nagy Trónok Harca-rajongó, így ezzel is szeretett volna utalni kedvenc sorozatára. 
Tóth Zoltán kifejtette: a 2500 négyzetméteres kertben közel ezerféle növény és azok különböző hibridjei találhatóak meg. Köztük olyanok is, amelyek itthon kevésbé ismertek vagy éppen nem kaphatóak. 

Óriási sziklakertet is kialakított

– A kert több szekcióra bontható. Az óriás sziklakert a nagy kedvencem, amely májusban a legszebb, de igyekszem kihúzni a virágzást nyárra is, levendulákkal és bugatölcsérekkel. Itt található még például császárkorona és sárga len, amit Ausztriából szereztem be. A kert árnyékosabb részében van árnyliliom, püspöksüveg, lombhullató fák, olyan tavaszi növények, mint például a tüdőfű, a ciklámen, a mályvavirág, a kankalin, az üstökliliom, az ernyősliliom vagy a helleborus – ismertette. 

– Az árnyliliom nagy kedvencem, ebből van 30–40 fajta. Helyet kaptak a dél-afrikai hagymás-rizómás növények is a helyszínen. Ez a kert egyik attrakciója, amíg mások cserepekben tartják az Agapanthust, azaz a Szerelemvirágot, addig én kint hagyom télen, és egy bizonyos technikával teleltetem őket. A harmadik nagyobb része a gyűjteménynek a nagy évelő ágyás. Tavasszal a jácint és a tulipán, nyáron a liliomok és a kasvirág, ősszel pedig a különböző füvek a látványosak. 

Mindig van hely újabb növénynek

Tóth Zoltán elmondta, az alacsonyabb növényeket ültette előrébb, így haladva a magasabbak felé.  – Minden évben azt szoktam mondani, hogy nincs már több hely a kertben. Emellett két éve már próbálok magról vagy dugványról szaporítani. Ettől függetlenül minden tavasszal és ősszel sikerül újabb 10–20 növényt elültetni – hangsúlyozta a hobbikertész.  Az Angliából indult magánkert-látogatásnak ma Magyarországon még kevésbé van hagyománya. Azonban Tóth Zoltán azok közé tartozik, aki szívesen megmutatja Deres-kertet hétvégente a látogatóknak és tanácsokkal is szívesen ellátja őket. Az óriás sziklakert májusban a legszebb. 

Szakemberektől tanult tippeket
A bőrdíszműves minden hétvégéjén gondozza a kertet. – Fiatalabb koromban a szüleimnek köszönhetően eljutottam a Vácrátóti botanikus kertbe, ahol jó kapcsolatot alakítottam ki két szakemberrel, Galántai Miklóssal és Gelencsér Lászlóval. Tőlük rengeteget tanultam a kert gondozásáról – fogalmazott Tóth Zoltán. Hozzáfűzte: –a sziklakert sok munkát ad, hiszen folyamatosan gyomlálni kell. A nagy évelő ágyasban, azonban már kevésbé akad munka, mert az évelő beültetés teljesen összenőtt, így nincs esélyük kinőni a gyomoknak. Az öntözést eddig kézzel oldotta meg, de most már a nagy évelő ágyásban egy csepegtető rendszert alakított ki. Ezáltal nyolc órával lett kevesebb a munkája. A kerti hulladékot komposztálja, a permetezés pedig minimális.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában