Ünnep

2023.07.02. 17:44

Emléktáblát avattak Petőfi Sándor tiszteletére Somoskő váránál (fotók)

Emléktáblát avattak Somoskő váránál a túrázók, akik Vecseklőről kirándultak a helyszínre.

Gubányi Patrik

Fenyvesi Gábor (jobbra) és Turcsány László önkormányzati képviselő lerántotta a leplet a tábláról, így hivatalosan is átadták a Petőfi-emléktáblát

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Vecseklőről a somoskői várhoz tartó emléktúrát szervezett a Hagyományőrző Civil Társaság, a Polgári Salgótarjánért Alapítvány és a Hajrá, Salgótarján! Egyesület vasárnap. A túrát Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője és Fenyvesi Gábor, a Fidesz városi elnöke is teljesítette.

A Petőfi körtefája címmel elkeresztelt emléktúra résztvevői reggel a vecslői Petőfi-szobortól indultak útnak. A szervezők azoknak a túrázni vágyóknak, akik nem tudtak e helyszínre kijutni, egy másik találkozási pontot is kijelöltek. Az érdeklődők a salgótarjáni pályaudvarról távolsági busszal juthattak el Ceredre, majd onnan sétáltak át a határon keresztül Vecseklőre. A Rimaszombati járásban található községben megemlékezéssel indult a program, majd azt követően a résztvevők a szobornál elhelyezték koszorúikat. Ezután nekiindultak a távnak, mely a Medves-fennsíkon keresztül vezetett Somoskőbe. 

A végcélt jelentő Somoskőre kora délután érkezett meg a csapat, ahol a Petőfi emlékére elültetett körtefa mellett egy új emléktáblát is avattak. Utóbbit a Nordtechnik Kft. munkatársai készítették el.

Kreicsi Bálint Richárd, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: idén 200 éve született Petőfi Sándor, akinek a hazaszeretet annyira fontos és meghatározó volt az életében, hogy képes volt forradalmat indítani, valamint hatalmas közösséget mozgósítani. Egyik legnagyobb ikonunk megérdemli, hogy emlékezzünk rá, s az emléktáblával pont ezt tesszük – hangsúlyozta. 

 

Nógrád értékeinek feltárásával foglalkozik

Dr. Sándor Ottó nyugalmazott jogász évek óta foglalkozik Nógrád vármegye ismeretlen, vagy kevésbé ismert értékeinek feltárásával és népszerűsítésével. A rendezvényen kiemelte: a nevezetes körtefa az egykori Gyárfás-kúria kertjében állt, ahol 1849. július 30-án – a fehéregyházi csata előtt – Petőfi utolsó estéjét töltötte. Hozzátette: ezért is fontos, hogy a Somoskőben elültetett körtefáról a magyar költészet egyik legnagyobb alakja jusson az arra járók eszébe.

Az esemény zárásaként Fenyvesi Gábor és Turcsány László önkormányzati képviselő lerántotta a leplet a tábláról, így hivatalosan is átadták a Petőfi-emléktáblát.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában