Árvíz

2023.07.20. 11:29

Elhúzódhat a vihar okozta több százmilliós károk helyreállítása Nógrádszakálon

Katasztrofális helyzetet idézett elő a hirtelen lezúduló csapadékmennyiség nemrégiben Nógrádszakálon. Lerombolta a hidakat, a vasutat, a belterületi utakat és a közműveket is megrongálta. A település önkormányzatának több százmillióra lenne szüksége a károk helyreállításához. Szakmai egyeztető fórumon keresték a megoldást a résztvevők.

Lukács Zsófia

Szakmai egyeztető fórumon keresték a megoldást a résztvevők

Forrás: Facebook

Vis maior támogatás keretében állítanák helyre az áradás okozta több százmilliós károkat Nógrádszakálon, jelenleg a szükséges dokumentumok begyűjtésén dolgoznak.  

– Ez egy hosszadalmas folyamat, előreláthatólag novemberig elhúzódna a pályázat, ez azonban a közművek helyreállítása miatt nagyon késői időpont lenne, mivel fennáll a fagyásveszély. Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselőjének a vezetésével egy szakmai egyeztető fórumon átbeszéltük a szakemberekkel, hogyan lehetne ezt minél előbb, rugalmasan, gyorsan kezelni, hogy ne jelentsen további veszélyt a tél beállta – számolt be róla portálunknak Radvánszky Judit polgármester.

Arra is kitért, hogy olyan megoldást keresnek, ami a jövőben hasonló áradás esetén is biztonságot nyújt. – A pályázat lényege elsősorban az, hogy visszaállítsuk a burkolatokat, az építményeket abba a formába, ahogy előtte voltak. Az élet sajnos igazolta, hogy eddig ez nem volt biztonságos, olyan megoldásra lenne szükség, ami az áradásokkal szemben is helytáll – mondta a polgármester.

Hozzátette: hátrányos helyzetű településként ez hatalmas terhet jelent az önkormányzatnak. A helyreállítás nagyrészt a patakmeder betonburkolatát érinti, valamint a belterületi utak több szakaszát, az autóátjárókat, a hidakat és a közműveket. – A szolgáltató ideiglenesen helyreállította a gázvezetéket, az ivóvízellátás zavartalanul működik, azonban a szennyvízhálózat rendbetétele még nagyobb munkálatokat igényel – részletezte Radvánszky Judit.

A település vezetője hangsúlyozta továbbá, hogy folyamatosak az egyeztetések a szakemberekkel és a Belügyminisztériummal is, hogy minél előbb megkezdődjenek a helyreállítások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában