Aszpartám

2023.07.31. 08:38

Aszpartám-őrület! – mutatjuk, mennyit lehet fogyasztani belőle a salgótarjáni dietetikus szerint

A közelmúltban nagy visszhangja volt, hogy az aszpartám tartalmú édességek, üdítőitalok elősegíthetik a rák kialakulását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban nem talált egyértelmű bizonyítékot erre.

Gubányi Patrik

Szinte minden évben nagy visszhangot kap, hogy egyes élelmiszerek összetevője veszélyes és rákkeltő lehet. A közelmúltban egy mesterséges édesítőszer került középpontba, mégpedig az aszpartám, amit az 1970-es évek óta igen széles körben alkalmaznak az élelmiszeriparban. 

Ennek apropóján megkérdeztük Zeke Juditot, a salgótarjáni dietetikust, hogy van-e félnivalójuk a nógrádiaknak az aszpartám tartalmú ételektől, italoktól. 
– A WHO szerint az aszpartám lehet, hogy rákkeltő, azonban nem találtak egyértelmű bizonyítékot a betegség kialakulása és az édesítőszer fogyasztása között. A szervezet szakértője mindenesetre mértékletességre intette a fogyasztókat – emelte ki a dietetikus.

Mint mondta: egy biztos, mindig vannak olyan élelmiszerek, amiket bűnösnek kell kikiáltani, ezért időszakonként fellángolnak az ezekkel kapcsolatos őrületek, riogatások.  Az aszpartám már az 1970-es évek óta folyamatosan a mindennapjaink része. 

Ismertette továbbá: ez egy mesterséges édesítőszer, amivel nincs probléma. Két aminosavból áll össze, aszparaginsavból és fenil-alaninból. Mint mindennél, itt is a mértékletesség a legfontosabb, hiszen még a tejben is bőven megtalálható ez az anyag.  

– A dietetikus rámutatott továbbá arra is, hogy az egészséges határ az napi 40 milligramm testtömeg kilogrammonként, ez egy átlagos súlyú embernél összesen 2600 milligrammot jelent. Úgy szemléltetném érthetőbben, hogy mintegy 133 darab két deciliteres kólát kellene meginnunk naponta, hogy a szervezetre káros hatással legyen – számolt be Zeke Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában