Hírösszefoglaló

2023.07.10. 21:57

A nap legfontosabb salgótarjáni hírei egy helyen – 2023. július 10.

Számos témáról beszámoltunk olvasóinknak július 10-én hírportálunkon, íme a nap salgótarjáni vonatkozású hírei!

Gulyás Edina

Emléktáblát avattak a Kossuth-díjas operaénekes tiszteletére Somlyóbányán

Emléktáblát avattak Salgóbányán Komlóssy Erzsébet tiszteletére. A Kossuth-díjas operaénekes 90 éve született. Komlóssy Erzsébet Somlyóbányán látta meg a napvilágot, éppen 90 évvel ezelőtt, 1933. július 9-én. A művésznő tiszteletére készült emléktáblát a Geocsodák Háza udvari falán helyezték el. A ünnepségen dr. Dániel Zoltán alpolgármester posztumusz elismerést, Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulójára alapított oklevelet nyújtott át Komlóssy Erzsébet leányának.

Salgótarjánban is izzik a levegő – ma lépett életbe a másodfokú hőségriasztás

Müller Cecília országos tisztifőorvos az előrejelzések alapján hétfőtől szerdáig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére, így szűkebb hazánkra is. A nagy hőségben nem árt betartani néhány tanácsot, amelyek akár életet is menthetnek. Azt már szinte mindenki tudja, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között nem ajánlott a tűző napon tartózkodni, azonban érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ügyelni kell a fokozott vízfogyasztásra. Emellett a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását jobb most háttérbe szorítani. Salgótarjánban, ahogy megyénk más városaiban is, párakapukkal igyekeznek némi felüdülést nyújtani a járókelőknek. 

Táborozó gyerekeket fogadott a salgótarjáni könyvtár

Nem csak az olvasás szerelmesei találják meg számításaikat a Balassi Bálint Könyvtárban. Táborozó csoportoknak is jó programot jelenthet az intézmény látogatása. A Kodály Zoltán Tagiskola második osztályos tanulóinak tartottak mesedélelőttöt a bibliotékában. Az intézmény közösségi oldalának tájékoztatása szerint ez alkalommal a bűnmegelőzési tábor diákjai tölthettek tartalmas délutánt a könyvtárban, ahol a sok hallott információ után játszottak, olvasgattak, és kölcsönöztek is.

Csavarhúzóval szurkált és autókat is lopott a salgótarjáni fiatal

Elrendelték egy 19 éves salgótarjáni férfi letartóztatását, akit több bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítanak. A Salgótarjáni Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás, súlyos testi sértés kísérlete és lopás miatt tett indítványt a büntetett előéletű fiatal letartóztatására, melyet a nyomozási bíró az elkövető jelenlétének biztosítása és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében el is rendelt. 

Salgótarjánban található mától Nógrád történelmi főutcája

Hétfőtől Salgótarján ad otthont szűkebb hazánk történelmi főutcájának, ugyanis megnyílt a Nógrádi Történeti Arcképcsarnok a Vármegyeházán. A 25 festményről Nógrád kiemelkedő történelmi személyiségei tekintenek vissza a nézelődőkre. A kiállított képeket Kun Péter, helyi festőművész alkotta, a portrék között királyok, festő, tudós, hadvezér, író, államférfi és egyházi vezető is helyet kapott. A tárlattal a helyi közösségek és a nógrádi identitás erősítése a célja a vármegyei önkormányzatnak. 

Az eső elmosta, ma bepótolták a Szent Iván-éji programot

Heves szélre és viharok kialakulására figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat június 23-án, így elmaradt az akkorra tervezett salgótarjáni Szent Iván-éji program. A rendezvényről azonban nem kellett végleg lemondani az érdeklődőknek, azt hétfő este pótolták a város főterén. A délután gyerekprogramokkal vette kezdetét, majd a Nógrád Táncegyüttes és a Cimbaliband zenekar műsorát élvezhették az érdeklődők. Végül örömtűz körül jártak táncot a Szent Iván-éji rendezvényre látogatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában